Linkovi

Izbori u Iraku su trijumf slobode i hrabrosti iračana - 2005-01-31


Izbore u Iraku, predsjednik Bush, drugi visoki zvaničnici administracije, američki kongresmeni, i mediji u jutrošnjim izdanjima ocjenjuju kao trijumf slobode, i pokazivanje izuzetne hrabrosti miliona iračana.

U američkim novinama danas se izbori u Iraku ocjenjuju kao iskazivanje hrabrosti miliona ljudi - iračana koji su godinama patili pod diktaturom i sada žele da žive u slobodnoj i mirnoj zemlji.

New York Times u svom komentaru kaže da su glasači u Iraku poslali poruku koju svi treba da prihvatimo. Svi oni koji tvrde da se bore u ime iračkog naroda sada treba da priznaju da prosječni iračani jasno žele buduće političke bitke voditi mirno kroz političke institucije, umjesto oružjem na ulicama. New York Times koji je često kritizirao politiku predsjednika Busha u Iraku, i kako piše u uredničkom komentaru, nastavlja da ima ozbiljne sumnje u pogledu pravca kojom kreće ukupna američka strategija, jučerašnje izbore naziva naglašenim uspjehom.

Slične ocjene se iznose i u uredničkom komentaru Washington Posta, u kojem se odaje priznanje iračanima koji su izašli na birališta, čak i tamo gdje su političlki lideri pozivali na bojkot, i tamo gdje su na biračka mjesta padale minobacačke granate, ili se čula puščana vatra. Poruka dana je jasna - Većina iračana podržava demokraciju, i mnogi od njih su spremni da za to rizikuju svoj život.

Govoreći jučer iz Bijele kuće, predsjednik Bush je iračke izbore pozdravio kao naglašen uspjeh.

Danas je narod Iraka govorio svijetu, i svijet čuje glasove slobode iz centra Srednjeg Istoka. U velikom broju i uz veliki rizik, iračani su pokazali svoju posvećenost demokraciji. Učestvujući u izborima iračani su čvrsto potvrdili da odbacuju anti-demokratsku ideologiju terorista, rekao je predsjednik Bush.

Pri tome on nije isticao vlastite zasluge, nego je govorio o hrabrosti iračana i da oni u tom procesu nisu sami. EU, i UN su dali značajnu pomoć, američka vojska i američki diplomati koji su neumorno radili sa koalicijskim partnerima, rekao je gospodin Bush.

Predsjednik je, takodjer, upozorio da izbori ni iz daleka ne znače završen posao, da će pobunjenici nastaviti da vode rat protiv demokracije, ali će Sjedinjene države nastaviti podržavati irački narod na putu demokracije.

Očekuje se da će predsjednik detaljnije o daljoj stragiji u Iraku govoriti u srijedu veče, kada će pred oba doma podnijeti godišnji izvještaj O stanju nacije.

XS
SM
MD
LG