Linkovi

Policija grada Sarajeva sa prijeratnom teritorijalnom organizacijom - 2005-01-31


Predsjedavajući Komisije za reformu policije u BiH, Wilfred Martens, Visokom je predstavniku dostavio izvještaj o radu ove komisije, koji sadržava i tri prijedloga teritorijalne organizacije policijskih snaga u BiH. Tim prijedlozima, ostavljena je mogućnost da policijske snage u BiH budu organizirane u pet,devet plus jedan, i jedanaest regija.

Visoki predstavnik izabrao je prijedlog 9 plus 1. Izdvojena regija podrazumijeva šire područje grada Sarajeva, sa prijeratnom teritorijalnom organizacijom. Razlozi zbog kojih je izabrao ovaj prijedlog, a nakon konsultacija sa stručnjacima i ekspertima u policijskoj oblasti, mnogostruki su.

Riječ je, najprije, o kompaktinim policijskim područjima, koja presijecaju monoetničke linije, geografski manjim područjima, što podrazumijeva manju udaljenost od policijskih centara, i automatski manji utrošak vremena u hitnim situacijama.

Naredna faza jesu javne rasprave o značaju reforme policije u BiH. Visoki predstavnik ističe da će njome biti ušteđena sredstva, a istovremeno povećan standard policajaca, pogotovo onih u RS, koji sada imaju duplo manja primanja od kolega iz FBiH.

Sa najmanje 13 aktuelnih policijskih struktura, nema bezviznog režima za ovu zemlju. No, u slučaju reforme policije, nema nametanja rješenja. Policija će se moći reformirati samo konsenzusom. U suprotnom, stvari će ostati ovakvim kakve jesu, a put BiH u Evropu, bit će potpuno neizvjestan: Stvar je entitetskih i državne vlade, kaže Visoki predstavnik, hoće li zadržati entitetska i kantonalna ministarstva unutarnjih poslova. Bez obzira na to, isključiva nadležnost za buduće policijske snage u BiH, bit će na nivou države, policijske regije funkcionirat će sukladno policijskoj efikasnosti,a politički utjecaj na policiju bit će ravan nuli.

XS
SM
MD
LG