Linkovi

Demonstracije – Alžirska grupa - 2005-01-31


Supruga jednog od pripadnika tzv. Alžirske grupe, Nada Dizdarević, organizirala je danas, ispred zgrade državnih institucija, mirne demonstracije. Pozivu gospode Dizdarević na mirni protestni skup za oslobadanje četvorice bh. državljana pripadnika tzv. Alžirske grupe danas se odazvalo oko 200 ljudi.

U vrijeme trajanja protesta, gospodja Dizdarević, razgovarala je sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Adnanom Terzićem, koji joj je kazao da će već sutra, na zakazanoj sjednici, podnijeti inicijativu Vijeću ministara BiH za podnošenje zahtjeva za oslobadanje članova alžirske grupe iz vojne baze SAD-a Guantanamo na Kubi.

Ukoliko Vijeće ministara BiH ne prihvati ovu inicijativu, Terzić će lično kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH podnijeti zahtjev putem Ambasade SAD-a u Sarajevu, kazala je gospodja Dizdarević.

Pripadnike tzv. Alžirske grupe, januaru 2002. godine vlasti BiH predale su snagama SAD-a, koje su ih potom prebacile u američku bazu Guantanamo na Kubi. Odlukom Doma za ljudska prava BiH utvrđeno je kršenje njihovih ljudskih prava prilikom predaje, uz obrazloženje da nije riječ o osobama zarobljenim u ratnim operacijama protiv SAD-a. Također, Dom za ljudska prava u svojim odlukama utvrdio je obavezu za BiH da treba da preduzme sve potrebne mjere za njihovo oslobađanje, među ostalim i angažiranje advokata.

XS
SM
MD
LG