Linkovi

Svijet je nakon jučerašnjih izbora u iračkom tunelu konačno ugledao zračak svjetla - 2005-01-31


Svjetski lideri pozdravljaju iračke izbore kao pobjedu slobode, demokratije i kao pobjedu iračkog naroda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se ranije snažno opirao američkoj invaziji Iraka.

Činjenica da su izbori održani u Iraku - značajan su, možda i istorijski dogadjaj za irački narod.

Slično misli i palestinski lider Mahmoud Abbas.

Potpuno se slažem sa ocjenom predsjednika Putina - to što se dogodilo u Iraku je važan korak u pravcu demokratije. Mi, Palestinci, želimo da vidimo Irak kao ujedinjenu i suverenu državu.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je na neki način obećao pomoć: Mislim da sa medjunarodna zajednica ima odgovornost, bez obzira ko se slagao sa ratom a ko bio protiv, da se sada suoči sa izazovom stabilizacije Iraka kao demokratske zemlje i to političkim sredstvima.

Predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso: Uprkos teškim uslovima kad se radi o sigurnosti, moramo reći da je to bio veliki dan za demokratiju i za slobodu. Veliki dan za iračane i iračanke - koji su imali priliku da glasaju. Čestitam im na njihovoj hrabrosti...

Francuski predsjednik Jacques Chirac telefonirao je jutros predsjedniku Bushu i rekao da jučerašnje izbore smatra značajnom etapom u ukupnoj obnovi Iraka, a njegov ministar vanjskih poslova, Michel Barnier, je čestitajući Iračanima, rekao: Ovo je veoma važan prvi korak, upravo u političkom procesu kakav mi u Iraku priželjkujemo već mnogo mjeseci. To je način koji je predvidjela rezolucija UN 1546. Sad kao obavezu imamo pripremu ustava, kojim će biti reguliran položaj pokrajina i regiona, iračkih snaga i policije, položaj etničkih zajednica, a onda dolaze i novi izbori.

Svijet je nakon jučerašnjih izbora, kako je rekao jedan komentator, u iračkom tunelu konačno ugledao zračak svjetla.

XS
SM
MD
LG