Linkovi

Izbori u Iraku - 2005-01-30


Iračani su uprkos prijetnjama pobunjenika, i pozivima na bojkot, masovno izašli na birališta kako bi glasali na prvim izborima u toj zemlji u posljednjih 50 godina.

Glasači biraju 275 članova državnog parlamenta i članova parlamenata 18 iračkih pokrajina. U polu-neovisnom regionu Kurda na sjeveru Iraka, glasači su takodjer birali regionalni parlament.

Odziv birača je bio velik posebno u pretežno kurdskom dijelu na sjeveru i šiitskom na jugu Iraka. Izvještaji su različiti sa sunitskih dijelova sjeverno i zapadno od Bagdada, gdje su neka od glasačkih mjesta bila naprosto pusta.

Medjutim, zvaničnik UN-a na izborima u Iraku, Carlos Valancuela kaže da je odziv birača prevazišao očekivanja.

Uprkos nevidjenim mjerama sigurnosti, ministar unutarnjih poslova Iraka je rekao da je ubijeno 30 civila i šest policajaca tokom današnjih napada, od kojih su većina bili samoubilački bombaški napadi. Grupa koju predvodi traženi terorista, Abu Musab al-Zarqawi je preuzela odgovornost za neke od tih napada.

Više od 5 hiljada glasačkih mjesta je otvoreno u 18 pokrajina za više od 14 miliona glasača. Preliminarni rezultati izbora mogu se očekivati već u nedjlju naveče, dok će konačni rezultati biti poznati za nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG