Linkovi

Ono što smo danas vidjeli je budućnost kakvu iračani žele.  - 2005-01-30


Predsjednik Bush je izuzetno ohrabren dosadašnjim tokom izbora u Iraku, kaže državni sekretar Condoleeze Rice.

- Ono što smo danas vidjeli je budućnost kakvu iračani žele. Oni žele da njihova budućnost bude zasnovana na demokraciji, na glasanju, a ne na oružju.

Gospodja Rice je izbore nazvala značajnim danom, i mada, kako je rekla, nisu savršeni, i mada je bilo napada pobunjenika, irački narod je pokazao hrabrost i izrazio svoju volju.

- Ovo je veliki dan za Ameriku koja je uvijek bila uz pokret slobode i pokušavala da pomogne onima koji žude za slobodom, rekla je državni sekretar Condoleeze Rice.

Govoreći za kablovsku televizijsku mrežu Fox News, u trenutku dok su se glasačka mjesta u Iraku zatvarala, gospodja Rice je rekla da je u kontaktu sa predsjednikom Bushom, koji će, kako se očekuje, uskoro govoriti o izborima u Iraku. Ona kaže da je predsjednik impresioniran hrabrošću koju su iračani pokazali izlaskom na birališta.

- On je upravo rekao da je ovo veličanstven dan za irački narod, rekla je gospodja Rice.

Upitana o povlačenju američkih snaga iz Iraka ona je odgovorila da je sada cilj osposobiti iračke snage da same brinu o sigurnosti.

- Mi trebamo stići do tačke u kojoj će se iračani boriti za Irak, boriti za Irak i svoju vlastitu slobodu, i mislim da je to uprvao ono što smo vidjeli na današnjim izborima, kaže gospodja Rice.

Stanje u Iraku veoma pažljivo prate i članovi američkog Kongresa, koji uskoro treba da odluče o zahtijevu Bijele kuće za dodatnih 80 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku.

Tokom intervjua za CBS news, senator Joseph Biden, demokrata iz Delaware, najviše rangirani demokrata u Senatskom komitetu za vanjske odnose, je rekao da je trening iračkih snaga ključno pitanje. Gospodin Biden je govorio iz Pariza, gdje će se u ponedjeljak susreti sa francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, kako bi naglasio značaj evropskog učešća u naporima na trenmiranju iračkih snaga sigurnosti.

On je takodjer rekao da je povlačenje američkih snaga još uvijek prerano i da bi moglo voditi neredu u toj zemlji, i dovesti do podjele iračana u razne oružane frakcije umjesto stvaranja vlade koja predstavlja sve iračane.

Medjutim, govoreći za televiziju NBC, demokratski snetaor John Kerry, kojeg je Bush porazio na predsjedničkim izborima u novembru, doveo je u pitanje uspjeh izbora, ističući da cijel jedan dio iračke populacije nije glasao.

XS
SM
MD
LG