Linkovi

Condoleeze Rice, novi državni sekretar - 2005-01-28


U senatu Sjedinjenih država pojedinačnim glasanjem senatora potvrđeno je imenovanje Condoleeze Rice za novog državnog sekretara. U protekle četiri godine gospođa Rice obavljala je dužnost savjetnika predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost. Gospodin Bush je o njoj, pored ostalog rekao, da je ” častan i dobar javni službenik”.

- Gospođa Rice i ja se radujemo novim pomacima naprijed. Radujemo se radu kojim ćemo osigurati iračanima demokraciju. Radujemo se nastavku aktivnosti na uspostavljanju sigurnosti u Afganistanu kako bi bio spriječen eventualni povratak talebanskog režima. Radujemo se radu na širenju slobode širom svijeta. Ona će biti veoma uspješan državni sekretar.

Tokom rasprave u Senatu o potvrđivanju njene nominacije, gospođa Rice je, pored ostalog, ocijenila da je ”svijet sigurniji, uvijek kada i bilo gdje da sloboda nadvlada:“

- Nije ni slučajnost, a ni neka vrsta koincidencije da su najveće prijetnje u prošlom stoljeću iznikle iz totalitarnih režima. Fašizm i komunizam se razlikuju na mnogo načina, ali su im je zajedničke osobine bile nepomirljiva mržnja prema slobodi, fanatična uvjerenost da je njihov put jedini ispravan, te čvrsta ubijeđenost da je povijest na njihovoj strani.

Izazovi sa kojima se susrećemo danas nisu nimalo manje zastrašujući“ - takođe je istakla gospođa Rice dodajući da su ”Sjedinjene države i slobodni svijet ponovo angažirani u borbi na duge staze protiv tiranije i terora, protiv mržnje i beznađa:“

- Pred američkom diplomacijom su tri zadatka. Prvi - ujedinjavanje demokratskih zajednica u izgradnji međunarodnog sistema na temeljnim zajedničkim vrijednostima i vladavini zakona. Drugi - jačanje demokratskih zajednica za borbu protiv prijetnji našoj zajedničkoj sigurnosti i na ublažavanju beznađa kojim se teror hrani. I treći zadatak - širenje slobode i demokracije širom svijeta.

I kao što je rekao predsjednik Bush, spoljna politika Sjedinjenih država temelji se na uvjerenju da ” nijedna država ne može graditi bolji i sigurniji svijet sama. Savezništvo i zajedničke institucije mogu višestruko uvećati snagu nacija koje vole slobodu.”

XS
SM
MD
LG