Linkovi

Irački izbori: Šiiti će zasigurno glasati - 2005-01-28


Neki potencijalni glasači u Iraku kažu da vjerovatno neće izaći na glasanje zbog straha od terorističkih napada. Međutim, na području južnog Iraka, gdje živi većinsko Šiitsko stanovništvo, situacija je nešto drugačija.

Dok se noć spušta u Basri, izborni radnici stoje na ulici i prolaznicima dijele brošure u kojima se Iračani ohrabruju i pozivaju da izađu na glasanje. U brošurama se također nalaze i uputstva za glasanje. U drugim dijelovima Iraka, ovakav način pozivanja na izbore je rijedak. Izborni radnici su u Bagdadu izvođeni iz automobila i ubijani usred dana. Bombaški napadi se izvode i na izborne urede. Međutim, ovdje ne jugu Iraka, većinsko Šitsko stanovništvo se odaziva na pozive velikog ajatollaha Ali al Sistanija koji je kazao da je izlazak na glasanje vjerska dužnost. Električar Husam Jalil Ahmed radi na popravkama elektro sistema u Basri i kaže.

Naravno da se bojim izaći na glasanje, ali, to je moja dužnost.

Osiguranje izbora je prioritet, tako da su mnoge stranke otkrile imena tek nekolicine kandidata. Oni kažu da nije sigurno za kandidate za niže funkcije da objavljuju svoju kandidaturu, jer mogu postati meta pobunjenika. Nekoliko kandidata je ubijeno u ranijem periodu. Abdul Saheb Battat je direktor ureda Novisne izborne komisije za Irak. On kaže:

Tokom izbornog dana neće biti dozvoljen automobilski saobraćaj, osim onih sa posebnom dozvolom. Ljudi će pješke dolaziti na glasačka mjesta. Ukoliko je nekima potreban prevoz, mi ćemo ga omogućiti.

Irački izborni proces je izuzetno kompliciran. Glasači će birati 275 članova Narodne skupštine, koja će napisati novi irački Ustav. Međutim, oni neće birati indvidualne kandidate, već će birati imeđu 200 lista kandidata. Sistem je organziran tako da se unaprijed obezbjedjuje suradnja između stranaka, te da budu zastupljene sve iračke etničke grupe.

XS
SM
MD
LG