Linkovi

G.W.Bush: Povućemo vojnike ako to zatraži nova iračka vlada! - 2005-01-28


U danas objavljenom intervjuu u New York Timesu, predsjednik Bush, dva dana uoči izbora u Iraku, kaže da će Sjedinjene Države povući vojnike iz Iraka ukoliko novoizabrana vlada zatraži povlačenje. U isto vrijeme senator demokrata Edward Kennedy iz Massachusettsa kaže da je rat u Iraku postao rat protiv Američke okupacije.

U intervjuu kojeg danas objavljuje New York Times, predsjednik Bush kaže da će povući vojnike iz Iraka, ako to novoizabrana vlada zatraži.

Medjutim, on očekuje, kako je rekao, da će novo vodjstvo zemlje zatražiti da koalicijske snage ostanu, barem dok iračani ne budu u stanju da se bore. Predsjednik Bush kaže da je većina iračkih lidera rekla da predstoji dosta posla prije nego nego budu spremni sami brinuti o sigurnosti.

Istog dana, kada je predsjendik Bush davao intervju New York Timesu, ugledni demokratski senator iz Massachusettsa, Edward Kennedy je otvoreno pozvao predsjednika da povuče vojnike iz Iraka.

- Rat u Iraku je postao rat protiv američke okupacije. Došli smo do tačke kada dalje ostajanje američkih vojnika u Iraku nije produktivno niti za Irak, niti za Sjedinjene Države. Američko prisustvo je postalo dio problema, a ne dio rješenja.

Obraćajući se prisutnim na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu, senator Kennedy je pozvao predsjednika Busha da, kako je rekao, proguta svoj ponos i vrati vojnike kući.

- Predsjednik Bush bi trebao odmah saopćiti da se namjerava sa iračkom vladom dogovoriti o povlačenju američkih borbenih snaga. Najmanje 12 hiljada američkih vojnika, vjerovatno i više, trebali bi odjednom napustiti Irak kako bi poslali snažan signal o našim namjerama da olakšamo preovladjujući osjećaj okupacije.

Medjutim, istog dana je zapovjednik američkih vojnih snaga u Iraku, general George Casey, rekao da iračke snage nisu spremne da preuzmu borbu protiv pobunjenika, i nema garancija da će to ikada biti.

Iz Penatgona se nadaju da će ubrzati trening iračkih snaga sigurnosti nakon nedjeljnih izbora, kako bi one mogle preuzeti glavnu ulogu u borbi protiv pobunjenika što bi omogućilo smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG