Linkovi

Lideri iz 30 zemalja se okupili u znak sjećanja na žrtve holokausta - 2005-01-27


Lideri iz 30 zemalja su se danas okupili u Krakowu u Poljskoj u znak sjećanja na žrtve holokausta, na 60-tu godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Auschwitz od strane sovjetskih snaga.

Ceremonija je započela aplauzom za veterane sovjetske vojske koji su pomogli oslobađanju Auschwitza, nakon što je orkestar svirao muziku dok su crno-bijele slike iz logora prikazivane na velikom ekranu. Već puno puta odlikovani veterani su nakon toga izašli na binu kako bi primili medalje od poljskog predsjednika Alexander Kwasniewskog, koji je rekao:

- 27-og januara 1945 je okončano postojanje Hitlerove kreacije Auschwitz Birkenau u kojoj su počinjeni neki od najgorih zločina protiv čovječanstva. To je mjesto stvorilo mržnju i okrutnost. Na ovom su mjestu kroz bolesnu ideologiju, ljudska bića primorala druga ljudska bića na patnju u najgoroj mogućoj sudbini, rekao je gospodin Kwasniewski.

Izraelski predsejdnik Moshe Katsav i američki potpredjsednik Dick Cheney su također bili prisutni.

- Čak i danas, 60 godina nakon holokausta, teško nam je povjerovati da je svijet u 20-om vijeku šutio dok je jevrejski narod ubijan. Saveznici su se borili protiv Nijemaca sa ogromnim snagama, i mi smo zahvalni zbog toga, i uvijek ćemo biti. Ali oni nisu uradili dovoljno da zaustave holokaust, da zaustave istrebljenje jevrejskog naroda. Vrata mnogih zemalja u svijetu i kapije prema Izraelu su bile zatvorene za jevrejski narod koji je nastojao pobjeći od nacizma, rekao je izraelski predsjednik.

- Holokaust zauzima jedno mjesto u istoriji, ali to nije bio jedan događaj--on predstavlja na milione pojedinačnih činova ubistava. Svaki zatvorenik koji je stigao je imao ime i dom i snove za budućnost. Svako je, kao vi i ja, bio božje dijete koje je željelo živjeti, koje je imalo svako pravo da živi, i koga niko nije imao pravo povrijediti, rekao je gospodin Cheney.

Nakon što su scene koje opisuju horor holokausta izvedene na bini, prisutnima se obratio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Prvi koji su vidjeli hladnokrvne zločine u Poljskoj su bili sovjetski vojnici--oni su bili ti koji su zauvijek zatvorili tinjajuće krematorije Birkenau i Auschwitza, rekao je Vladimir Putin koji je priznao da su se anti-semitizam i ksenofobija pojavili u Rusiji, što je pitanje s kojim se Kremlj dugo nije uspjevao direktno suočiti.

Preživjeli holokausta Elie Wiesel: Dobri prijatelji, važni lideri, mladi--ako ste nakon ovog dana isti, onda smo izgubili. Susret s ovim sjećanjem bi morao na vas ostaviti traga, a kroz vas i na cijeli svijet, rekao je dobitnik Nobelove nagrade iz 1986.

Oko milion i pol ljudi, od kojih su najveći broj bili Jevreji iz cijele Evrope, je umrlo u gasnim komorama ili od bolesti, gladi,i zlostavljanja u logorima Auschwitz i Birkenau.

XS
SM
MD
LG