Linkovi

Šest decenija Auschwitza - 2005-01-27


Danas je, u svjetlu obilježavanja 60 godina od osloboljenja zloglasnog nacističkog logora Auschwitz, Evropski parlament usvojio rezoluciju koja se obraća svim žrtvama nacizma i osudjuje sve pokušaje revizije i umanjenja zločina počinjenih u nacističkim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

Uz to, rezolucija, koju su podržali predstavnici šest od sedam parlamentarnih partija, iskazuje duboku zabrinutost budjenjem "ekstremističkih i ksenofobičnih" političkih partija, te činjenicom da njihovi stavovi nailaze na sve veće razumjevanje javnosti.

Posebno se osudjuje nasilje motivisano religijskom ili rasnom mržnjom i netrpeljivošću, uključujući i napade na jevrejske ili islamske bogomolje, kao i napadi na manjine, poput Roma. S tim u vezi, evropski parlamentarci podsjećaju da treba ubrzati rad na donošenju široke evropske zabrane upotrebe nacističkih simbola i svih drugih obilježja koja bi mogla biti motiv za rasnu i religijsku mržnju.

Sam predsjednik Europskog parlamenta, Josep Borrel, je pred današnji odlazak u Auschwitz Birkenau izjavio da je obilježavanje 60-te godišnjice oslobodjenja logora "borba za sjećanje, zato što su oni koji zaborave istoriju, osudjeni da je ponavljaju".

Europski mediji danas u fokusu imaju obilježavanje godišnjice oslobodjenja nacističkog logora, dok neki od njih, poput Irish Timesa, upozoravaju da je lekcija, naučena prije 60 godina, očigledno zaboravljena.

Za sve one koji sumnjaju u takvu tvrdnju, list podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici, ljeta 1995. godine, kada je ubijeno više od 7000 Bošnjaka- upozoravajući da, na žalost, posljednja dekada nudi još primjera: Ruandu i Darfur.

Na godišnjicu oslobodjenja logora u kojem je ubijeno više od milion ljudi, europski mediji i zvaničnici ukazuju da je riječ o jedinstvenoj prilici da sjećanje na Auschwitz postane univerzalni simbol odbijanja ideologije rasizma i ksenofobije.

XS
SM
MD
LG