Linkovi

Pobunjenici u Iraku napali nekoliko biračkih mjesta - 2005-01-27


Pobunjenici su u Iraku danas ubili najmanje 15 ljudi, te napali nekoliko biračkih mjesta - u nastojanju da ometu i onemoguće nedjeljne nacionalne izbore. Nasilje se dešavalo u Samarri, Mahmudiyi, Baqubi, Kirkuku, Ramadiju i Tikritu. Zvaničnici policije i zdravstvenih službi su izvijestili da je najmanje 15 civila, policajaca i pripadnika snaga sigurnosti ubijeno, a mnogi ranjeni prilikom eksplozija bombi i prilikom pucnjave. Jedan američki marinac ubijen je u akciji južno od Bagdada.

Pobunjenici u zrak dižu škole i druge zgrade koje su trebale da posluže kao glasačka mjesta. Svjedoci kažu da su militanti naredjivali da se škole evakuiraju prije detoniranja eksploziva. Teroristička grupa Abu Musab al Zarqawija je na Internetu objavila da je ubila pomoćnika premijera Iyada Allawija, što nije moglo biti potvrđeno.

U medjuvremenu je Irački ministar sigurnosti optužio Siriju i Iran da ne čine dovoljno da zaustave pobunjenike koji iz ovih država prelaze granicu sa Irakom. Obraćajući se novinarima putem video linka iz Bagdada, ministar Kasim Daoud je novinarima kazao da irački zahtijev upućen vladi u Damasku da pojača svoje granice- nije naišao na pozitivan odgovor. On je također optužio Iran da se miješa u poslove Iraka.

Gospodin Daoud je dodao da se nada da će obje zemlje shvatiti da je nestabilnost u regionu loša za sve zemlje. On je također kazao da će striktne mjere, uključujući uvođenje policijskog sata, restrikcije na putovanja i zabranu naoružanja, biti implementirane od petka do ponedjeljka, kako bi se zaštitito izborni proces.

U odvojenom toku događaja, predsjednik Bush je danas kratko telefonom razgovarao sa iračkim predsjendikom Ghazi al Yawarom po pitanju nedjeljnih izbora.

XS
SM
MD
LG