Linkovi

Svjetski lideri se okupili na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora Auschwitz - 2005-01-27


Svjetski lideri okupili su se na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora Auschwitz, u južnoj Poljskoj, da zajedno sa preživjelima Holocausta obilježe 60. godišnjicu dana kada su ruske trupe ušle u ovaj logor smrti i započele oslobadjanje zatočenih.

Učesnici ceremonije su zapalili svijeće na spomeniku kojim se odaje počast za više od milion ljudi, većinom Jevreja koji su ubijeni u ovom nacističkom logoru. Na ceremoniji su se zajedno, uz domaćina, poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog, našili i ruski predsjednik Vladimir Putin, Viktor Yushchenko iz Ukrajine, Jacques Chirac iz Francuske, Moshe Katzav iz Izraela i drugi uglednici. Podpredsjednik Dick Cheney predstavlja Sjedinjene države na toj komemoraciji.

Govoreći nešto ranije na jednom forumu u Krakovu, ruski predsjednik Putin osudio je pojave antisemitizma i ksenofobije širom svijeta, uključujući takve pojave i u njegovoj zemlji.Komemoracije su održane u Berlinu, Briselu i ostalim gradovima gdje su preživjeli iz ovih logora smrti kazali da je važno da mladje generacije i dalje uče o zlu Holocausta - jer antisemitizam i dalje postoji u čitavom svijetu.

XS
SM
MD
LG