Linkovi

Condoleeza Rice preuzela dužnost državnog sekretara - 2005-01-27


Američki državni sekretar Condoleezza Rice zatražila je od službenika State Departmenta da podržavaju ono što je ona nazvala ozbiljnim i ambicioznim vanjskopolitičkim planom predsjednika Busha. Gospodja Rice održala je danas kraći govor uposlenicima odmah nakon što je zvanično započela svoj prvi radni dan na čelu State Departmenta.

Gospodja Rice je naglasila da zna da postoje ljudi koji se pitaju da li se demokratija može ostvariti i održati u Iraku, Afghanistanu i na palestinskim teritorijama, ali je svojim službenicima rekla: Mi treba da vjerujemo da može..., u nadi da će budući američki predsjednici sjediti za istim stolom s demokratskim predsjednicima srednjeistočnih zemalja.

Rice: Mnogi izazovi stoje pred nama. Ovo je uistinu veliki trenutak u američkoj povijesti. Predsjednik je postavio izuzetan plan pred nas, i mi, State Department, trebamo biti vodje u tome procesu. Diplomacija je izuzetno važna u učvršćivanju onog što smo postigli u posljednjih nekoliko godina, u provodjenju plana koji vodi slobodnijem i prosperitetnijem svijetu.

Gospodja Rice, prva Amerikanka afričkog porijekla koja je dobila mjesto državnog sekretara u povijesti Sjedinejnih Država, je zakletvu na dužnost prvog američkog diplomate položila sinoć u Bijeloj kući nakon što je Senat, sa 85 naprema 13 potvrdio njenu nominaciju.

XS
SM
MD
LG