Linkovi

Anti-semitisam i Iran - 2005-01-27


Nedavno su gledatelji televizijskih programa u Iranu mogli pratiti televizijsku seriju ”Zehrine plave oči,“ naslovljenu i kao ”Za tebe, Palestino.” Serija emitirana na kanalu Sahar 1, prati karijeru jednog Izraelca, izmišljenog lika političkog kandidata koji podržava prikupljanje organa palestinske djece od strane izraelskih doktora. Taj izmišljeni lik posebno je zainteresiran za oči sedmogodišnje Zehre, koje bi bile presađene njegovom sinu, jer ga te oči podsjećaju na oči njegove supruge.

Seriju je napisao i režirao, Ali Derakhshni, bivši zvaničnik iranskog ministarstva obrazovanja. U jednom intervju on je rekao da su najveće filmske kompanije pod uticajem cionista, te da je sreća da su Iranska Islamska Republika i islamski režim u toj zemlji u stanju da naprave mnoge filmove i serije kao ”Zehrine plave oči.“ Po njegovim riječima to su filmovi i serije o djeci. Po podsticanju mržnje izraelaca i židova, TV serija ”Zehrine plave oči“ ja na samom vrhu. To je podjenako primjer zlobnog falsificiranja karaktera Izraelaca i opakog im pripisivanja nehumanih motiva. Serijal ”Zahrine plave oči” naveden je kao primjer i u nedavno objavljenom izvještaju američkog State Departmenta o anti-semitizmu u svijetu. U izvještaju se anti-semitizam definira kao ”mržnja prema Jevrejima, pojedinačno i kao narodu, pripisana jevrejskoj religiji i etničkom porijeklu, te konstatuje da se u posljednjoj deceniji primjeri anti-semitizma znatno povećali i brojem i oštrinom. Ti slučajevi uključuju maltretiranje, fizičke napade, vandalizam prema jevrejskim institucijama i širenje mržnje putem medija. Michael Kozak, vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za demokraciju i ljudska prava, kaže da je anti-semitizam bolest pred kojom se ne mogu zatvarati oči.

- Anti-semitizam zapljuskuje svijet stoljećima. Od najtežeg, najsurovijeg primjera - holokausta - pa do manje pogubnih oblika, anti-semitizam razara živote, izaziva nemire i nameće političke i socijalne rascjepe između zajednica i država. U našem, sve više međuovisnom svijetu, anti-semitizam je teret koji se ne može tolerirati.

Gospodin Kozak je rekao da ima mjesta, iz političkog ugla gledano, za opravdanu kritiku politike koju vodi Izrael i ocijenio da ”anti-semitizam koristi nezadovoljstvo izazvano tom politikom ili pak vlastitim unutarnjim stanjem kao sredstvo da podstiče na mržnju.

- Okrivljivanje Izraela što je vezan za judaizam, i religijski i etnički, je nešto sasvim drugo. To vodi u anti-semitizam, u demoniziranje jednog naroda zbog religijskih opredjeljenja ili etničkog porijekla.

Sjedinjene države zajedno sa svojim partnerima u svijetu će i dalje pratiti i odlučno djelovati na iskorjenjivanu zla anti-semitizma. ”Bitan dio naše ukupne strategije je zaštita ljudskih prava i vjerskih sloboda - istakao je takođe Michael Kozak, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za demokraciju i ljudska prava.

XS
SM
MD
LG