Linkovi

Auschwitz je ostavio dubokog traga i na Jevrejsku zajednicu u BiH - 2005-01-27


Auschwitz, kao jedan od simbola Holokausta, ostavio je dubokog traga i na Jevrejsku zajednicu u BiH. Samo u Sarajevu, od 12 hiljada Jevreja, koji su u tom gradu živjeli prije drugog svjetskog rata, njih 9500 izgubilo je život u vrijeme holokausta.

Udruženje građana "Žene Srebrenice" izrazilo je danas svoje iskreno suosjećanje s onima čiji su najmiliji ubijeni u tome i drugim logorima smrti.

"Sve one koji se usuđuju da svojim nečasnim djelovanjem umanje stradanje srebreničkih civila upozoravamo da im to neće poći z rukom, jer je Srebrenica bosanski Auschwitz koga će se, baš kao što se to danas događa u Poljskoj, i kroz 60 i 100 godina imati ko sjećati", navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Na obilježavanju šezdesete godine oslobođenja Auschwitz, prisustvovala je i bosanskohercegovačka delegacija predvođena predsjedavajućim predsjedništva BiH Borislavom Paravcem.

Večeras će u organizaciji Talijanske ambasade u BiH i sarajevskog komiteta Društva "Dante Alighieri", programom pod nazivom "Dan sjećanja" bit će obilježena 60. godišnjica oslobađanja Auschwitza.

Programom obilježavanja, između ostalog, predviđeno je prikazivanje dokumentarnog filma "Greta" rađenom 1980 u režiji Harisa Pašovića. Film predstavlja svojevrsni intervju s Gretom Ferušić, preživjelom zatvorenicom logora Auschwitz.

XS
SM
MD
LG