Linkovi

Predsjednik Bush o Iraku, Iranu, Rusiji, Kini, Evropi... - 2005-01-26


Prvu press konferenciju nakon inauguracije predsjednik Bush je započeo konstatacijom da njegova administracija napreduje u ostvarivanju velikih ciljeva za Sjedinjene Države, ali i u širenju slobode u svijetu i obećao da će iduće nedjelje u govoru O stanju nacije, detaljnije izložiti planove i mjere koje za njihovo ostvarenje treba poduzeti..

Afghanistan i Ukrajina čine značajne napore u pravcu demokratije, rekao je gospodin Bush, naglasivši da u te napore svakako spadaju i izbori u Iraku 30. januara. Predsjednik je, medjutim, upozorio:

”Širom svijeta sloboda ima mnogo smrtnih neprijatelja. Pa ipak, širom svijeta sloboda ima ogroman i sve veći zamah. Treba reći, medjutim, da su neki od naših gradjana podnijeli ogromne žrtve radeći na širenju slobode u svijetu.“

Na pitanje novinara, predsjednik je govoro i o pogibiji američkih marinaca u Iraku u jutrošnjem padu transportnog helikoptera i rekao da je, kao i svi Amerikanci, veoma tužan zbog gubitka života. Našim trupama u Iraku je veoma teško da obavljaju svoju misiju, rekao je gospodin Bush i obećao da će vojnici dobiti sve što im bude trebalo da im se pomogne u tome. Bio je to njegov odgovor na novinarsko pitanje o zahtjevu za dodatnih 80 milijardi u budžetu za potrebe rata u Iraku i Afghanistanu.

Govoreći o izborima u Iraku predsjednik ih je nazvao velikim trenutkom za istoriju te zemlje i prilično oštro odgovorio na novinarsko pitanje o tome da li nasilje koje traje u toj zemlji nagovještava da demokratija u Iraku nema čvrsto uporište.

”Neprijatelj bi više nego bilo šta drugo volio da Sjedinjene Države ustuknu i povuku se prije nego što Iračani budu spremni da se sami brane. Njihov je cilj da zaustave napredovanje demokratije. Oni se boje slobode. Zarqawi je prije neki dan rekao nešto zanimljivo, govorio je o demokratiji i o tome kako je demokratija grozna. Svakako da nasilje, ubijanja nedužnih gradjana ima utjecaja na iračke porodice. Ali, Iračani ipak žele da glasaju, žele da učestvuju u demokratiji, žele da izraze svoje mišljanje i to je ono što je ohrabrujuće.“ Predsjednik Bush je osim najaktuelnijeg pitanja - Iraka, odgovarao i na brojna pitanja o Iranu, Rusiji, Evropi i mnogim unutrašnjim pitanjima, poput problema deficita i ekonomije, o porezima i reformi penzionog osiguranja.

XS
SM
MD
LG