Linkovi

Žena, svaki treći kandidat na izbornim lisatama u Iraku - 2005-01-26


U nastojanju da promoviraju učešće svih dijelova iračkog društva u izborima u nedjelju, jedno od svaka tri imena na listi kandidata mora biti žena. Takav je zahtjev doveo do ogromne aktivnosti Iračanki izvan zemlje. Novinarka Glasa Amerike Zulima Palacio se sastala s nekima od njih u gradu Dearborn, u saveznoj državi Michigan.

Suprotno stereotipima, Iračanke su aktivni sudionici u svom društvu. Režim Sadama Huseina je bio represivan, ali je ženama davao mnoga prava. Međutim sve do sada, sudjelovanje Iračanki u politici je bilo veoma ograničeno. One sada imaju mogućnost da sačine trećinu iračke ustavne skupštine. Doktorica Najwa Al-jawad, profesorica na univerzitetu u Detroitu kaže da čak ni američki kongres nema taj procenat žena, i da je takva mjera veoma važan podsticaj.

- To će ženama dati hrabrost da pokažu da nešto mogu učiniti. Znam da bi se trebali boriti za svoja prava i dobiti ono što želimo, jer nam niko drugi to ne bi trebao dati, ali mislim da je to prvi korak koji će dokazati da žene mogu biti dio političkog sistema i da mogu uraditi dobar posao.

Doktorica Al-jawad je aktivna članica nezavisne grupe žena volontera za iračke izbore. Zajedno s ostalim pokretima, one obrazuju i treniraju žene da glasaju. Ovo je okupljanje u islamskom obrazovnom centru Kaarbalaa u Dearbornu, koji je jedna od najvećih zajednica Amerikanaca iračkog porijekla u Sjedinjenim državama. Inženjer Basma Fakri radi pri Međunarodnoj organizaciji za migracije koju je uposlilo Iračko izborno vijeće. Ona kaže da im nije dozvoljeno da govore o politici, već samo logistici izbornog procesa putem sastanaka, medija i interneta. Gospođa Fakri kaže da ljudi moraju pronaći vlastite načine kako da saznaju detalje o kandidatima.

- Za njih to znači kroz razgovore s ljudima, putem telefona, njihovih obitelji u Iraku, putem novina, medija, interneta--to je najbolje.

Tu postoji i još jedan novi faktor: nove generacije Amerikanaca iračkog porijekla koji su odrasli u Sjedinjenim državama i koji su entuzijastični po pitanju slobode u Iraku. Neam Zalzala, koja je učiteljica-volonter, je došla u Sjedinjene države kada su joj bila samo tri mjeseca.

- Ja sam imala učešća u američkim izborima, vidjela sam taj proces i glasam otkako sam napunila 18 godina. Vidjela sam ovdašnji proces i željela bih da takav isti proces imaju i Iračani.

Vjerovatno je da se mnogi mladi Amerikanci iračkog porijekla, kao Neam, nikada neće vratiti u Irak da žive. Ali njihov entuzijazam za demokraciju u Iraku i učešće žena u politici će imati utjecaj na tu zemlju. I stari i mladi imigranti ovdje se slažu da su izbori prvi korak ka miru u Iraku.

XS
SM
MD
LG