Linkovi

Neka glasanje bude odgovor na napade i nesigurnost... - 2005-01-26


”Neka glasanje bude naš odgovor na napade autobobilima-bombama i nesigurnost” može se pročitati na jednom izbornom posteru u Iraku. Teroristi, pripadnici bivšeg Saddamovog režima i obični kriminalci pokušavaju odvratiti Iračane od izlaska na biračka mjesta 30. januara kada treba da bude izabrano 275 poslanika iračkog parlamenta. U tim nastojanjima oni neće uspjeti.

Iyad Allawi, predsjednik privremene vlade Iraka, kaže da na izbore gleda kako na ”početak džinovskog procesa koje će dovesti do pune demokratizacije, vladavine zakona, poštivanja ljudskih prava i omogućiti učešće svim Iračanima u upravljanju zemljom bez obzira na religijska uvjerenja, etničko porijeklo i politička opredjeljenja.“

John Negroponte, američki ambasador u Iraku, izbore ocjenjuje kao ”prve slobodne izbore” u toj državi: Izbori će biti korak od imenovane do izabrane vlade. Nacionalni parlament će izraditi nacrt ustava koji bi trebao biti usvojen u oktobru, a zatim će u decembru uslijediti izbori za konačnu vladu. To je stoga vrlo važan politički proces i mi smo svjedoci velike zainteresiranosti i oduševljenja kod velikog broja Iračana zbog onoga što stoji pred njima.

Po procjeni gospodina Negropontea najmanje 14 miliona Iračana imaće pravo glasa. O izlasku birača na birališta on kaže: Izlazak birača biće veliki na sjeveru i jugu zemlje. U centralnom dijelu nekoliko je problematičnih područja i tamo se čine svi mogući napori da se stanje osigura kako bi moglo glasati što je moguće više ljudi. Mnogi prioriteti su podređeni sigurnosti glasanja i lokacija na kojima će se glasati, ne samo u takozvanom sunitskom trouglu, već širom Iraka.

”Izbori 30 januara su tačka - prelomnica u razvoju političkog sistema u Iraku” - takođe je ocijenio ambasador Negroponte.

XS
SM
MD
LG