Linkovi

Premijer u ostavci i Narodna Skupština RS o blokadama budžeta opština Trebinje i Vlasenica - 2005-01-26


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske raspravljaju danas u Banjaluci o situaciji u opštinama Trebinje i Vlasenica u kojima su blokirani budžeti, zbog sudskih presuda o naknadi ratnih šteta. Tim, povodom premijer Republike Srpske u ostavci, Dragan Mikerević najavio je nakon vanredne sjednice Vlade da će entitetska Vlada uskoro donijeti određenu uredbu kako bi se zaštititili interesi ovi i drugih opština.

Iako nema pravo da tumači sudske presude, Vlada Republike Srpske nije uvjerena da je u slučaju Alijagić, zbog koje je blokiran budžet, opštine Trebinje, donesena pravedna presuda. Izjavio je ovo popodne u Banjaluci, nakon vanredne sjednice Vlade, premijer Republke Srpske u ostavci, Dragan Mikerević. On je poručio da se mora zaštititi funkcionisanje entitetskih institucija te da nije moguće isplatiti oko tri milijarde konvertibilnih maraka koliko se potražuje po raznim osnovama od Republike Srpske s obzirom da je godišnji entitetski budžet oko milijardu maraka.

»Vlada je u procesu donošenja jedne uredbe gdje ćemo nastojati zaustaviti nove slučajeve takve vrste sve dotle dok ne dođemo do revizije Vrhovnog suda.«

Mikerević je, s tim u vezi, uputio i poruku pravosudnim organima. »Očekujem da će odgovarajuće sudske institucije učiniti ono što je do njih da ubrzaju neke procese kako bi se utvrdilo, zaista, da li je bilo grešaka ili propusta u proceduri ili u nalazima vještaka.«

Podsjetimo, pravosnažnom sudskom presudom opština Trebinje i Vlada bi trebale isplatiti braći Alijagić oko 35 miliona maraka sa kamatama zbog ratne štete u njihovoj limarskoj radionici.

Tim povodom, Narodna Skupština Republike Srpske obavezala je na današnjoj sjednici, održanoj u Banjaluci, entitetsku Vladu da zajedno sa opštinama Trebinje i Vlasenica nađe privremeno rješenje za deblokadu računa ovih opština čiji su budžeti blokirani zbog obaveze ispunjenja sudskih presuda o naplati ratne štete. Parlament je pozvao i Vrhovni sud Republike Srpske da prioritetno izvrši reviziju predmeta u kojima su tužene ove opštine a od entitetskog Ustavnog suda je zatraženo da prioriteno uzme u razmatranje predmete koji su u vezi sa opštinama Trebinje i Vlasenica radi ocjene ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa. Poslanici su, u danas usvojenim zaključcima, pozvali i Tužilaštvo Republike Srpske da provjeri validnost dokumenata koji su korišteni kao dokazi u postupku protiv opštine Trebinje, pošto su se u javnosti pojavili dokumenti sa različitim sadržajem o ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG