Linkovi

Senat potvrdio nominaciju Condolezze Rice za državnog sekretara - 2005-01-26


U Washingonu, nakon jučerašnje devetosatne, i jutrošnje završne jednosatne debate, Senat američkog Kongresa je prije manje od pola sata potvrdio nominaciju Condoleeze Rice za državnog sekretara, koja će tu dužnost preuzeti od Colina Powella. Za nominaciju je glasalo 85 senatora, dok je protiv bilo 13. Neposredno prije glasanja u Senatu, na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Bush nije direktno odgovorio na optužbe Demokrata da je gospodja Rice zavela američku javnost u pogledu razloga za rat protiv Iraka, ali je rekao da će Condoleezze Rice biti častan državni sekretar.

Republikanci koji kontrolišu Senat su pozvali na brzo potvrdjivanje Condoleeze Rice za državnog sekretara.

Bil First, senator, republikanac iz Tennesseea: Da bi hitno mogla početi raditi na rješavanju prijetnji i izazova koji su pred našom zemljom.

Demokrati su imali dosta primjedbi.

Ted Kennedy, senator, demokrata iz Massachusettsa: Doktorica Rice je bila ključna ličnost u timu za nacionalnu sigurnost koji je iznio na vidjelo i opravdao razloge za rat i bila je katastrofalna pogreška i neprekidna mora.

Tokom saslušanja prošle sedmice, gospodja Rice je odbacila optužbe da je sa ostalim iz administracije predsjednika Busha namjerno zavodila zemlju u vezi Saddamovog oružja za masovna razaranja. Neprihvatanje bilo kakve greške dodatno je ogorčilo neke od demokrata.

Mark Dayton, senator, demokrata iz Minnesote: Ja zaista ne volim da mi ponavljaju laži, očito, i namjerno. To je pogrešno. To nije demokratski. To nije američki i to je opasno.

Pred današnje zasjedanje Senata 7 senatora demokrata su najavili da će glasati protiv naimenovanja Condoleezze Rice za 66-tog državnog sekretara, i tek drugu ženu na tom položaju. Medjutim, neki drugi senatori iz reda demokrata su sa puno entuzijazma pozivali na prihvatanje njene nominacije.

Demokrati su, inače, uspjeli odgoditi planirano potvrdjivanje i imenovanje gospodje Rice na dan inauguracije predsjednika Busha.

Pred Senatskim odborom za vanjske odnose tokom dvodnevnog saslušanja ona je odgovorila na 199 pitanja, i gotovo isto toliko u pismenoj formi, što je gotovo rekord u ukupnoj istoriji potvrdjivanja članova Kabineta bilo kojeg američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG