Linkovi

Evropska komisija će podržati Vladu RS opredjeljenu za reforme - 2005-01-25


Šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz poručio je danas u Banjaluci da će Evropska Unija podržati izbor svake Vlade Republike Srpke koja je opredjeljena za reforme. Istovremeno, predstavnici Stranke demokratske akcije su saopštili da neće podržati mandatara za sastav Vlade u ovom entitetu, Peru Bukejlovića.

Predstavnici Evropske Unije neće uticati na odluke Vlade Republike Srpske jer njih treba da donesu predstavnici vlasti ove zemlje i jihove demokratske institucije. S tim u vezi, Evropska komisija će podržati izbor svake Vlade Republike Srpske koja je opredjeljena za reforme. Poručio je ovo danas, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske u ostavci, Draganom Mikerevićem šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz. On je, ujedno, izrazio zadovoljstvo činjenicom da entitetska Vlada, iako u tehničkom mandatu, uspješno funkcioniše o čemu, kako je rekao, svjedoči i dnevni red današnjeg zasijedanja Narodne Skupštine koja se održava u Banjaluci, a na kome se nalaze i tačke koje je predožila ova Vlada.

Hemfriz se danas sastao i sa mandatarom za sastav nove Vlade Republike Srpske, Perom Bukejlovićem izražavajući tom prilikom nadu da će buduća Vlada poštovati stavove Evropske komisije o studiji izvodljiosti i na putu ka evroatlanskim integracijama.

Inače, još uvijek nije izvjesno ko bi mogao podržati novu Vladu Republike Srpske. Šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije u entitetskom parlamentu,Tarik Sadović je danas istakao da ova partija, koja je do sada bila u vlasti, neće podržati nijednog mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske koji svoj program temelji na Sporazumu o principima usaglašenog političkog djelovanja. Po njegovim rječima,ovaj sporazum, koji su potpisale ključne srpske političke stranke je postignut da bi postavio barijere evropskom putu Bosne i Hercegovine i onemogućio potpunu i bezuslovnu saradnju sa Haškim tribunalom, zbog čega SDA ne može podržati takvu Vladu.

XS
SM
MD
LG