Linkovi

Povratak Kosova pod kontrolu Beograda nije opcija, ali ni potpuna nezavisnost - 2005-01-25


Prvi čovjek Pakta stabilnosti, Erhard Busek tvrdi da povratak Kosova pod kontrolu Beograda "nije opcija". On je ovo izjavio na tribini posvećenoj kosovskoj budućnosti, koju je u Briselu organizovao Centar za evropske studije.

Specijalni koordinator Pakta takodje isključuje i mogućnost davanja Kosovu trenutne i pune nezavisnosti.

”Neka vrsta uslovne nezavisnosti, uz veću odgovornost privremenih vlasti, te nastavak memdjunarodnog nadgledanja, moglo bi biti rješenje", kaže Busek. On poziva eksperte iz oblasti medjunarodnog prava i zakona da "upotrijebe maštu" I nadju odgovarajuće rješenje kosovskog pitanja.

Kako je značajan dio tribine bio posvećen posljednjem izvještaju Medjunarodne krizne grupe o Kosovu, u diskusiji je učestvovao i novi član Upravnog odbora ove organizacije i doskorašnji evropski komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten.

On se, komentarišući negativan stav Beograda prema prijedlozima iznijetim u analizi Krizne grupe, koji upućuju na što skoriju, punu nezavisnost Kosova, zapitao: Ja jednostavno ne znam kakva bi mogla biti druga privlačna alternativa za Srbiju i Crnu Goru od one kakvu nudi članstvo u Evropskoj uniji? Možda sam nešto propustio, ali ne vjerujem da su tamo skloni nekoj vrsti "bjeloruskog rješenja".Riječ je o putu kakav je Slovenija već kompletirala, riječ je o putu na kojem je već duboko Hrvatska.

U svakom slučaju u evropskom je i srpskom interesu da se i Srbija nadje na tom putu", kazao je Patten, podsjećajući na dvije teškoće koje stoje na putu daljem napredovanju državne zajednice prema Evropi i medjunarodnoj zajednici.

"Prvi problem je Kosovo a drugi je, što se nedavno potvrdilo američkom suspenzijom finansijske pomoći, saradnja sa Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG