Linkovi

Bijela kuća će tražiti dodatnih 80 milijardi dolara za Irak i Afganistan - 2005-01-25


Troškovi rata u Iraku rastu i još danas se može očekivati da Bijela kuća zatraži dodatnih 80 milijardi dolara u hitne fondove za Iraq i Afganistan.

Pet dana pred izbore u Iraku administracija predsjednika Busha razmišlja na dulje staze i priprema se za dodatna skupa ulaganja u budućnost Iraka.

Kako se najavljuje, Pentagon će zatražiti dodatnih 80 milijardi dolara, dijelom i zbog kontinuiranog rasta troškova borbe protiv neočekivanih pobunjenika u Iraku.

Jack Keane, umirovljeni američki general: Imamo problem, i bez obzira što ga nismo očekivali moramo doći do prihvatljivog rješenja. Mislim da nemamo izbora.

Sa novim sredstvima, ukupni vojni troškovi u Afganistanu i Iraku narasti će na 105 milijardi samo u ovoj godini, odnosno na 280 milijardi od kako su američki vojnici krenuli na Afganistan, koncentrišući sada napore na Irak.

Peter Chiarelli, general.

”Veoma je bitno da se na sigurnost ne gleda kao nešto što isključivo donosi oružje. Sigurnost je u ovom gradu i ovoj zemlji kombinacija više stvari - unapredjenje infrastrukture i ono što radimo u tom području je vrlo bitno.“

Kako se trenutak istorijskih izbora u Iraku približava postaje jasnije i šta sljedi. Očekuje se da će Sjedinjene Države u Iraku zadržati 120 hiljada vojnika naredne dvije godine.

Trebamo ostati na kursu i mislim da će nova vlada biti u stanju da sa nama komunicira u smislu - kada oni misle da bi mogli početi povlačenje naših snaga, i siguran sam da će ono biti ispoštovano, kaže Jack Keane, umirovljeni američki general.

Ukoliko Kongres odobri dodatnih 80 milijardi, troškovi u Afganistanu i Iraku će ove godine biti tri puta veći nego budžet za Ministarstvo unutarnje sigurnosti,odnosno dvostruko veći nego za Minuistarstvo obrazovanja.

XS
SM
MD
LG