Linkovi

Otkriveni studio i sobe u kojima je moguće živio i radio Leonardo da Vinci - 2005-01-25


Prošlo je 486 godina od kada je umjetnik, koji se smatra prauzorom renesansnog doba, umro. Leonardo da Vinči se smatra, osim slikarstva, i genijalcem u polju arhitekture, inženjerstva i inovatorstva. Međutim, malo se zna o tome gdje je on živio i radio.

U posljednjih dvije hiljade godina, grad Firenca koji leži na rijeci Arno, u regionu Toskane u Italiji, poznat je po vrsnim umjetnicima. Tu su boravili Dante, Michealangelo i Leonard da Vinci. Njihovi ateljei su davno oštećeni i zaboravljeni. Međutim, nedavno su istraživači u samostanu Santisima Annunziata pronašli studio i sobe u kojima je, mogućno je, živio i radio da Vinci krajem 15 i početkom 16 vijeka.

Istoričar umjetnosti Roberto Manescalachi i njegov tim su otkrili skrivene stepenice i vrata koje iz samostana vode u sobe susjednog Instituta za vojnu geografiju. Zidovi su prekriveni dobro sačuvanim freskama koje su već stoljećima skrivene. Gospodin Manescalachi kaže da se radi o prostoriji u kojoj je Leonardo da Vinci proučavao ptice i letenje.

”Po prvi put vidimo ptice koje su prikazane apsolutno dinamično, životinje koje su kao žive i koje nas podsjećaju na Da Vinčijev rad koji se tiče ptica i letenja.“

Misterija koja povezuje Leonarda sa njegovim izvorom nadahnuća. Mona Lisom Gherardini, suprugom trgovca iz Firence, također se može osjetiti u novootkrivenim sobama. Istoričari vjeruju da se vrijeme u koje je da Vinči živio u ovoj sobi podudara sa stvaranjem njegove čuvene slike, portreta Mona Lise. Da Vinči je možda sreo trgovčevu suprugu u crkvici samostana Santissima Annunziate. Međutim, profesor Alessandro Vezzosi, direktor muzeja posvećenog Leonardu je oprezan u donošenju zaključaka.

”Činjenica da je Mona Lisa mogla biti naslikana unutar samostana se ne može isključiti. Međutim, ne postoje činjenice koje to mogu potvrditi, osim činjenice da je njena porodica bila povezana sa ovim samostanom. Dakle, postoji razlog da se misli da je Mona Lisa i posjećivala ovu crkvu.“

Sobe u kojima je otkriven atelje Leonarda da Vinčija, dio su kompleksa kojeg su nekada koristili fratri koji su tu ugošćavali hodočasnike i goste.

XS
SM
MD
LG