Linkovi

Srbiji i Crnoj Gori uskraćena pomoć od deset miliona dolara - 2005-01-21


Sjedinjene države su zadržale deset miliona dolara namijenjenih Srbiji i Crnoj Gori kao pomoć u ovoj godini. Ovakav korak uslijedio je nakon prošlogodišnje odluke da se srbijansko-crnogorskoj zajednici ne stavi na raspolaganje 16 miliona dolara. Sjedinjene države su se odlučile na zadržavanje pomoći zbog nesaradnje Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. Za devet godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, vlasti u Srbiji, izuzev Slobodana Miloševića, nisu uhapsile niti jednu osobu uptuženu za ratne zločine. Od 20 lica iz tri države bivše Jugoslavije koje su optužene za ratne zločine desetak su iz Srbije. Sjedinjene države su tražile od zvaničnika u Beogradu da omoguće rad haškim istražiteljima, da predaju odgovarajuće dokumente i pomognu u hapšenju optuženih.

Jedan od onih koji moraju biti suočeni sa pravdom je i bivši zapovjednik vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, general optužen za ulogu koju je imao u masakru skoro 8 hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Mladić je bio, kako to pokazuju neki dokumenti, i na platnom spisku srbijanske vojske sve do 2002. godine. Sjedinjene Države su ponudile nagradu do pet miliona dolara za informaicje koje bi vodile do njegovog hapšenja.Američki državni sekretar Colin Powell je tokom prošlogodišnjeg susreta sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem naglasio važnost suradnje sa haškim sudom za ratne zločine: Govorili smo o slučaju Mladić i o tome da svi moramo pokušati kolektivno uraditi sve što možemo da bi ga izveli pred lice pravde.

Sve dok ne dođe do pune saradnje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine Srbija i Crna Gora neće ostvariti ni neki veći napredak u pridruživanju Evropskoj uniji i programima kao što je, primjera radi, NATO-v program Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG