Linkovi

Novi Amerikanci u San Franciscu - 2005-01-21


U isto vrijeme dok se u Washingtonu odvijala velika, u San Franciscu se odvijala daleko manja ceremonija polaganja zakletve, ali je učesnicima, kako kažu, ta skromna svečanost značila veoma mnogo.

Za više od hiljadu i 400 ljudi okupljenih u San Franciscu, bila je to ceremonija od životne važnosti. Gardisti su svečano unijeli zastave Sjedinjenih Država, savezne države California i grada San Francisca. Zatim je intonirana nacionalna himna i budući Amerikanci su prvi put zapjevali himnu svojoj novoj zemlji. Onda je došao trenutak kojeg su svi čekali, neki i godinama - trenutak kad su za govornikom ponavljali riječi zakletve... i time postali gradjanima Sjedinjenih Država. Evo nekih utisaka:

Već prva generacija useljenika shvati šta znači biti gradjaninom Amerike - to je jednostavno dar, kaže Katan Shah, a njegova supruga Sapana dodaje:

Ceremonija je bila veličanstvena i zaista nas je navela da pomislimo da postajemo dio ove zemlje.

Kad sam dobila poziv pomislila sam - 20. januar, to će za predsjednika biti veliki dan, i zaista je zadivljujuća koincidencija da smo i mi ovdje na zakletvi, istoga tog dana, kaže Olivia Baeza.

XS
SM
MD
LG