Linkovi

Dan Inauguracije - 2005-01-21


Nakon što je juče na stepenicama Capitola položio predsjedničku zakletvu, gospodin Bush je, po tradiciji, prisustvovao ručku u zgradi Kongresa. Odatle, kolona vozila se, na čelu inauguralne parade uputila avenijom Pennsylvania prema Bijeloj Kući. Mjere sigurnosti na ovoj prvoj inauguraciji nakon septembarskih napada iz 2001. - bile su izuzetno jake. Ipak, na domaku cilja, predsjednik i prva dama pješice su prešli dva bloka do svečane tribine, zaštićene neprobojnim staklom, odakle su pratili paradu.

Više od 70 orkestara i grupa promarširalo je u paradi, zajedno sa 14 ogromnih , kako ih zovu - brodova. U mimohodu je učestvovalo ukupno 10 hiljada ljudi. Briga za sigurnost je bila veća nego ikada, niske temperature su neke od posmatrača natjreale da odu kućama, ali ipak su se duž trase parade našli ljudi iz svih krajeva Amerike. Za njih je to bilo vrijeme pompe, ceremonijala i proslave. Medjutim, nisu svi bili raspoloženi za slavlje. Na hiljade demonstranata su protestirale protiv gospodina Busha i njegove politike. U najvećem od tih skupova, protesti su se odnosili na, kako je rečeno, neopravdani rat u Iarku, na drugima se kritizirala Bushova praksa u vezi sa zaštitom okoline i ekonomska politika. Tokom parade i demonstracija bilo je nekoliko manjih incidenata: uprkos jakom osiguranju, zaštitna ograda je na jednom mjestu oboren. Policija je protiv jedne grupe koristila sprej sa biberom.

Po tradiciji, inače, inauguracija se okončava balovima i gala priredbama. Juče su pristalice predsjednika Busha slavile njegovu inauguraciju na 9 zvanišnih inauguralnih balova.

XS
SM
MD
LG