Linkovi

Evropska štampa o inauguralnom govoru predsjednika Busha - 2005-01-21


Europska stampa o Bushovom inauguralnom govoru- Španci ga ocjenjuju kao "mesijanski, arogantan i trijumfalan", njemački Die Tageszeitung kaže da je to bio "hladno otrežnjenje za sve koji još uvijek nisu navikli da slušaju takvo ludilo".

Španski El Periodico, pored zapažanja o aroganciji u tonu Bushovog drugog po redu inauguralnog govora, primjeti da američki predsjednik, zloupotrebom riječi "sloboda", i pozivajem na "božiju volju", priziva zle slutnje, kakve budi sjećanje na činjenicu da su takve ideje bile manipulirane u vezi sa iračkim zbivanjima.

Njemački Die Tageszeitung opisuje predsjednika Bušha kao "koji sjedi na čelu države i oštri svoje oružje", ne nudeći nadu da će se stvari u novom mandatu značajnije promijeniti, niti nudeći čak bilo kakvu orginalnost u svome istupu...

Nešto blaži je danas Sueddeutsche Zeitung, koji kaže da sada cijeli svijet čeka na odgovor da li će predsjednik Bush biti stvarno drugačiji u svome drugom mandatu...

Primjeti se, uz to, da bez obzira na sve maglovitije prespektive iračkog angažmana, Bushov osjećaj misije nije značajnije poljuljan.

Čini se da su Bushovom govoru i stavovima skloniji na istoku Europe- češke Hospodarske Noviny primjete da se američki predsjednik barem drži svojih ciljeva, dok još uvijek ostaje nejasno da li ih sada namjerava dosegnuti na način drugačiji od već vidjenog i da li će sada u tom poslu imati nešto više uspjeha.

Rusi odnose sa Amerikom gledaju kroz prizmu relacija dva predsjednika, pa tako Krasnaya Zvezda tvrdi da reizbor Bisha nije najgora stvar koja se mogla desiti - te da deklarirana srdačnost šefa američke administracije prema predsjedniku Putinu, mora rezultirati nečim pozitivnij za odnose Rusije i Amerike.

XS
SM
MD
LG