Linkovi

Bushovi će u posljednjih 20, imati 12 godina provedenih u Bijeloj kući - 2005-01-21


S početkom drugog mandata trenutnog američkog predsjednika, mnogi obitelj Bush već porede s drugim slavnim i moćnim predjsedničkim obiteljima u američkoj istoriji.

Bio je to dan od osobnog i istorijskog značaja za obitelj Bush, koja je sada, kako kažu istoričari, čvrsto urezana u panteon politički moćnih obitelji.

Bez obzira da li se to nekom sviđa ili ne, mora se razmisliti o tome da su Bushovi najsupješnija politička dinastija u američkoj političkoj istoriji, kaže Peter Schweiser, obiteljski biograf obitelji Bush.

Što se tiče vremena provedenog na dužnosti, Bushovi su uspješniji od John Adamsa i njegovog sina John Quincy Adamsa, od kojih su obojica služili po jedan predsjednički mandat. Bushovi su uspješniji i od Kenedijevih, koji su proveli oko hiljadu dana u Bijeloj kući. Kada trenutni predsjednik bude napuštao tu poziciju, Bushovi će u posljednjih 20, imati 12 godina provedenih u Bijeloj kući. Peter Schweiser kaže da su Bushovi ponosni da nisu kao Kenedijevi--s minimalno glamura i šljokica, s Crafordom, ne Camelotom.

- Oni sebe mjere u odnosu na Kenedijeve, oni žele postići veći politički uspjeh od Kenedijveih i mislim da vjeruju da su to i postigli. Bushovi ne sjede i ne prebrojavaju sebe niti svoja postignuća. Naučeni su i to je u njihovoj krvi da se ne hvališu, kaže Mary Matalin.

Ruzveltovi, Ted i njegov rođak Franklin, su proveli više vremena u ovalnom uredu nego Bushovi--gotovo 20 godina. Ali njihova je moć trajala samo jednu generaciju. Bushova dinastija je započela 1952 s Prescot Bushom, senatorom iz Conecticuta. Njegov sin i unuk su postali predsjednici.

Mnogi se pitaju -- Može li se ova dinastija nastaviti? Postoje glasine o predsjedničkim aspiracijama predsjednikovog brata Jeba Busha, guvernera Floride, kao i njegovog sina John P Busha. Budućnost ove dinastije bi na kraju ipak mogla zavisiti od toga koliko će uspjeha George W Bush imati u svom drugom mandatu-- i da li će ime Bush ostaviti čisto ili ukaljano.

XS
SM
MD
LG