Linkovi

Protesti tokom inoguracije - 2005-01-20


Predsjednik Bush slavi početak svog drugog mandata - a u Washingtonu se okupilo i nekoliko hiljada prosvjednika, njegovih oponenata, ali su se oni raspršili na više mjesta u gradu. Neki su nosili parole - kojima osudjuju rat u Iraku, nazivajući ga ilegalnim, a drugi su organizirali procesiju noseći mrtvačke sanduke načinjene od kartona - u znak počasti američkim vojnicima poginulim u Iraku. Na dogovoreni signal, manja grupa demonstranata koja je uspjela da stane na tribine pred svečanu paradu, okrenula je simbolično ledja predsjedničkoj koloni vozila kad se gospodin Bush vraćao u Bijelu Kuću nakon svečane inauguralne ceremonije. Od ostalih protesta, planiran je antiratni marš i takozvani kontra-inauguralni bal.

Demonstranti kažu da su na proteste motivirani različitim razlozima, uključujući rat u Iraku i druge dijelove Bushove politike za koju oni vjeruju da nanosi štetu prirodnoj okolini i favorizuje bogate na račun siromašnih.

Inače, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci i dalje veoma podijeljeni u gledanjima na predsjednika i politiku koju on vodi. Trenutni rejting gospodina Busha kreće se do 50 procenata, što je značajno niži rejting od onog kakvog su imali dva bivša predsjednika, Bill Clinton i Ronald Reagan, na početku svog drugog mandata.

XS
SM
MD
LG