Linkovi

Havijer Solana odložio putovanje u Beograd - 2005-01-20


Visoki predstavnik Europske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, koji je sutra trebalo da boravi u Beogradu, odlučio je danas da taj put odloži za kasnije, saopštili su izvori u Vijeću ministara EU.

Objašnjenje za odlaganje posjete je da, kako se ističe, "neka pitanja, o kojima je Visoki predstavnik trebao da razgovara sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, još nisu sazrela da bi dala rezultate".

Prije ovih zbivanja, bilo je zamišljeno da Solaninu posjetu Beogradu na neki način pripremi savjetnik za Balkan, Stefan Lene, koji je u tom cilju i otputovao prije par dana.

Očito je, nezvanično se saznaje, da te pripreme nisu tekle kako je planirano i da je potom uslijedio Leneov znak kako Solanina posjeta Beogradu u ovakvim okolnostima ne bi donijela odgovararajuće rezultate. Visoki predstavnik je trebao učestvovati u nalaženju rješenja problema vezanog za izbore za parlament državne zajednice.

Kako uvjeravaju zvaničnici iz Solaninog ureda, Visoki predstavnik i njegov savjetnik Stefan Lene će nastaviti kontakte sa predstavnicima Srbije i Crne Gore i kada se za to stvore uslovi, uslijediće i posjeta državnoj zajednici.

XS
SM
MD
LG