Linkovi

Osman-pašinoj džamiji u Trebinju prvi put nakon 12 godina klanjan "bajram-namaz" - 2005-01-20


U Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu jutros je održana centralna svečanost povodom Kurban- bajrama. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.

U svom govoru hafiz Spahić istakao je da je hadž, muslimansko hodočašće u Meku, put čovjeka prema Bogu, a kurban njegova spremnost na žrtvu, bez koje nema uspjeha.

Hafiz Spahić nastavlja: Muhammed a.s. je na Arefatu jasno poručio da je duhovni izvor čovječanstva jedinstven, da su svi Allahovi poslanici gradili jednu kuću, da je Kaba oduvijek bila centar i odredište kojim se na zemlji označavala vjera u jednog Boga.

I u ostalim dijelovima BiH, Bajram je svečano obilježen. Tako je bilo i na području Unsko-sanskog kantona, Centralna bajramska svečanost obavljena je u Dvorani Luke u Bihaću.

Veliki broj vjernika okupio se jutros u svim džamijama na području Bosanskopodrinjskog kantona.

Centralna svečanost na zeničkom području održana je jutros u zeničkoj Sultan Ahmedovoj džamiji, poznatijoj kao Čaršijska džamija.

Na području mostarskog muftijstva Bajram namaz klanjan je 30 džamija, a džamija princa Selmana u Tuzli,bila je mjesto centralne bajramske proslave u Tuzlanskom kraju.

Muslimani Brčkog Bajram su obilježili u brčanskoj Bijeloj džamiji.

U obnovljenoj Osman-pašinoj dźamiji u Trebinju, koja je od danas stavljena na raspolaganje vjernicima, jutros je, prvi put nakon 12 godina, klanjan "bajram-namaz".

XS
SM
MD
LG