Linkovi

Na otvorenim poljanama Texasa, prvo sam naučio karakter svoje zemlje - 2005-01-20


George W. Bush započinje svoje posljednje godine u Bijeloj kući i ostvarivanje mnogih zadataka koji pred njim stoje. Novinarka glasa Amerika Paula Wolfson nam predstavlja život 43-eg predsjednika Sjedinjenih država.

George Bush je često govorio da je napravio karijeru prkoseći očekivanjima. Rođen je u bogatoj obitelji kao unuk senatora i sin čovjeka koji će postati predsjednik. Išao je u najbolje škole, uključujući Harvard i Yale, ali njegovi početni pokušaji da započne svoj biznis nisu imali uspjeha.

Najmlađi brat George W. Busha, Jeb, koji je sada guverner Floride, je bio taj za koga su govorili da je imao dara za politiku. Međutim na iznenađenje mnogih, George je bio prvi koji se našao na visokoj političkoj poziciji. On je privukao pažnju republikanskih aktivista u Texasu početkom 90-tih godina kao suvlasnik jednog bejsbol tima. Oni su vjerovali da bi njegov stil blizak narodu, pa ipak odlučan i samouvjeren, privukao glasače. I bili su u pravu. 1994, on je zapanjio dijelove političkog establišmenta kada je porazio demokratsku guvernerku Texasa Ann Richards. Šest godina poslije toga, on se kandidirao za poziciju koju je imao njegov otac--poziciju predsjednika Sjedinjenih država. Međutim na tom putu je bilo problema, uključujući otkrivanje činjenice da je nekada gospodin Bush imao velikih problema s alkoholom.

Neko je otkrio da sam prestao piti, i neko me je upitao zašto sam prestao. Rekao sam: zato što sam pio isuviše mnogo, rekao je George W. Bush.

Osobni nedostatak koji je mogao biti negativan, se pretvorio u nešto pozitivno. Nakon skandala s Clintonovom administracijom, glasači su, kako se činilo, poštovali Bushovu iskrenost po pitanju njegovog dosijea pretjeranog konzumiranja alkohola. Obećavajući da će vratiti moralnost u Bijelu kuću, dobio je podršku pomjerajući fokus sa narastajuće ekonomije na osobnu etiku.

On je pobijedio na jednim od najkontroverznijih izbora u američkoj istoriji, tijesno porazivši kandidata demokratske stranke Al Gore-a.

Početkom njegovog mandata, popularnost mu je bila niska, i nije uspio oduševiti javnost sa svojim prijedlozima. Ali to se sve promijenilo sa terorističkim napadima 11 septembra 2001. Rat protiv terorizma je njegovom predsjednikovanju dao fokus i smjer.

John Fortier je politički analitičar iz instituta American Enterprise.

- Bush nije bio predsjednik s jačom stranom u vanjskoj politici, nije bio neko s velikim iskustvom na tom polju. Dolazeći iz Texasa, čak je i tokom kampanje bilo veoma malo govora o vanjskoj politici. Ali su njegovi prvobitni odgovori, odgovori na mjestu gdje je stajao Svjetski trgovinski centar, prvobitni odgovori kongresu, obraćanje kongresu, pokazali izvjesnu vrstu snage, kaže gospodin Fortier.

Neki su tu vidjeli nedostatak finoće, nevoljnosti na kompromis, a drugi su ga smatrali čovjekom jakih uvjerenja koji je slijedio vlastite instinkte i branio vlastite odluke. Upitajte predsjednika da opiše sebe i dobićete odgovor sa slikama njegove voljene savezne države.

- Na otvorenim poljanama Texasa, prvo sam naučio karakter svoje zemlje: čvrst i iskren, i pun nade kao i sama zora, kaže George W Bush.

Stephen Hess iz instituta Brookings, medjutim, misli da stil Geroge W Busha korijene ima kako u divljim, otvorenim poljanama Texasa, tako i u korporacijskijm uredima gradova.

- To je stil koji se uveliko zasniva na davanju tačnih zadataka, na držanju ljudi odgovornim, na povjerivanju odgovornosti, posjedovanju dosta jasnog cilja, kojeg bi neki nazvali vizijom, onoga što on želi učiniti, kaže Stephen Hess.

George W Bush sada ima i drugi mandat da ostvari tu viziju i ostavi svoj trag u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG