Linkovi

Američke trupe započele nove racije oko Mosula - 2005-01-20


Američke trupe započele su nove racije oko sjevernoiračkog grada Mosula, u kojima hapse pobunjenike i plijene oružje u nastojanju da pojačaju sigurnost pred izbore 30. januara.

Američke vojne vlasti saopštile su da je tokom noći uhapšeno 9 ljudi, a da je tokom protekle sedmice uhapšeno gotovo 200. Južno od Mosula, ubijena su najmanje trojica iračkih vojnika od posljedica bombe koja je eksplodirala pored puta. U Basri je nekoliko britanskih vojnika i iračkih civila povrijeđeno prilikom eksplozije u blizini jedne britanske baze.

U međuvremenu, britanski i švedski zvaničnici pokušavaju potvrditi informaciju objavljenu na Internetu militantne grupe Armija Ansar al Sunna, u kojoj se tvrdi da su jedna oteti Britanac i Šveđanin ubijeni.

U isto vrijeme, teroristički vođa Abu Musab al Zarqawi je navodno putem interneta objavio audio traku, pokušavajući napraviti dublji jaz između iračana Sunita i Šiita, deset dana prije izbora. U 75-ominutnom saopćenju, al Zarqawi optužuje najvećeg vjerskog lidera Šiita, ayatolaha Ali al Sistanija za odobravanje novembarske vojne akcije koalicionih snaga na uporišta pobunjenika u Falujji.

XS
SM
MD
LG