Linkovi

Vladavina zakona, a ne čovjeka - 2005-01-20


Danas, 20-tog januara u Washingtonu je predsjednik Bush ponovio zakletvu koju je dao prilikom svoje prve inauguracije, u januaru 2001. Zakletva je položena pred predsjednikom Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Williamom Rehnquistom:

- Ja, George Walker Bush, svečano se zaklinjem... da ću vjerno izvršavati dužnosti predsjednika Sjedinjenih Država...i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i odbranim Ustav Sjedinjenih Država...Tako mi pomogao Bog.

Više od 200 godina ova zakletva označava prenos vlasti sukladno željama Amerikanaca koje oni izražavaju na izborima svake četvrte godine.

Davanjem zakletve, predsjednik Sjedinjenih Država potvrdjuje svoju lojalnost Ustavu. Bez obzira na vlastita osjećanja, partijsku lojalnost, religijsku pripadnost, predsjednik je obavezan da sljedi odredbe ovog ključnog zakona. Ukoliko se o te dužnosti ogluši, on, kao i drugi članovi vlade može biti uklonjen iz ureda, shodno odrebama Ustava Sjedinjenih Država.

Od početka, Sjedinjene Države su bile, kako je to svojevremeno rekao John Adams, drugi predsjednik Sjedinjenih Država, ”vladavina zakona, a ne čovjeka“.

Podredjujući političku moć zakonskim pravilima, Amerikanci su osigurali zaštitu svojih prava i opstanak svoje slobode.

Kao što je rekao predsjednik George Washington prilikom svoje prve inauguracije - očuvanje svete vatre slobode i sudbine republičkog modela vlade, demokracije, opravdano se smatra, možda najdubljim i najvažnijm stupom eksperimenta koji je povjeren u ruke američkom narodu.

Inauguracijski dan je više od same inauguracije za izabranog lidera. To je proces i duh, to je demokracija u akciji.

XS
SM
MD
LG