Linkovi

Senatski Odbor za vanjske poslove odobrio nominaciju Condoleezze Rice za novog američkog državnog sekretara - 2005-01-19


Senatski Odbor za vanjske poslove je odobrio nominaciju Condoleezze Rice za novog američkog državnog sekretara, nakon dvodnevnih rasprava u Senatu, tijekom kojih je gospodja Rice bila izložena brojnim teškim pitanjima, prvenstveno o Iraku, no nominacija je odobrena, sa 16 glasova za naprema dva protiv. Protiv nominacije gospodje Rice glasali su demokratski senatori Barbara Boxer i John Kerry. Finalni glas Senata se očekuje sutra.

Tijekom današnjih saslušanja, Condoleezza Rice se nekoliko puta našla u direktnom verbalnom okršaju sa senatoricom Barbarom Boxer, koja je rekla kako vjeruje da je administracija predsjendika Busha - uključujući gospodju Rice, svjesno lagala američku javnost u vezi s iračkim oružjem za masovno uništenje. Gospodja Rice je rekla kako vjeruje da svijet puno bolji bez Saddama Husseina, iako je, dodala je, potpuno svjesna žrtve koju polažu američki vojnici u Iraku. Do sada je poginulo oko 1300 američkih vojnika kako bi skinuli Saddama, a kada smo skidali Miloševića nije poginuo niti jedan, kazala je Barbara Boxer. Gospodja Rice odgovara:

»Jednostavno se ne mogu složiti da su Milošević i Saddam bili isti poblem. Mi smo smatrali da se za različite diktatore moraju koristiti različite metode. Slučajevi Saddama Husseina i Slobodana Miloševića ne mogu se porediti. Milošević je bio usred Europe, gdje smo imali veliku podršku i logističku potporu. Sa Saddamom je bilo znatno drugačije!»

Na to je senatorica Boxer odgovorila priznavsi da nijedan tiranin nije isti, ali je dodala:

«Činjenica je da je Milošević započeo ratove u kojima je ubijeno 200 tisuća ljudi u Bosni, deset tisuća na Kosovu, na tisuće u Hrvatskoj…i uhvaćen je i zbačen bez ijedne američke žrtve…to je činjenica…»

Do kraja svjedočenja je bilo i demokratskih i republikanskih senatora koji su izrazili zabrinutost zbog sporog napretka treninga iračkih sigurnosnih snaga.

Mladi demokratski senator Barak Obama je takodjer pozvao administraciju da javnosti predoči neki rok i plan za povlačenje američkih snaga iz Iraka, naglasivši da narod Sjedinejnih Država zaslužuje zadovoljavajući odgovor.

XS
SM
MD
LG