Linkovi

John Hulsman komentira izjavu gospodje Rice o Balkanu - 2005-01-19


Novinar Glasa Amerike Branko Mikašinović je upitao političkog stručnjaka Fondacije Heritage u Washingtonu, Johna Hulsmana, da prokomentira jučerašnju tvrdnju gospodje Rice prema kojoj nema potpuno slobodne Evrope dok se Balkan u cjelosti ne stabilizira:

Mislim da je u pravu. Trenutno se vodi debata izmedju Evrope i Sjedinjenih država, posebno u Evropi ,o tome gdje se zapravo Evropa završava. To nije akademsko pitanje.. razgovara se o tome ko ulazi u NATO, ko ulazi u Evropsku Uniju.. i neće li to na kraju postati bez svrhe... Ako integrirate Tajikistan u Uniju - to možda i nije dobra ideja. Je li Ukrajina dio Evrope? Je li Turska dio Evrope? To su istinski važna pitanja. No, mislim da se svi slažemo da Balkan jest dio Evrope, u to nema sumnje, u smislu kulture, povijesti, geografije, orjentacije. Dok se problem Balkana jednom zauvijek ne riješi, ne možemo reći da Evropa jest cijela i slobodna. Slažem se sa senatorom Vojnovichem, i doktoricom Rice - to se mora riješiti; to, medjutim, nije prioritet, ali ćemo nastaviti s upornom i strpljivom diplomacijom, i biti uključeni u dogadjanja u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji.

VOA: Je li Washington zadovoljan s trenutnim stanjem stvari u BiH - u smislu jedinstvene države, i situacije s Republikom Srpskom?

Mislim da Washington nije zadovoljan, a mislim da ne bi ni trebao biti. S druge strane, proces se ipak odvija. Ono što bismo mi željeli jest da stvorimo u sve tri etničke grupe na terenu, one koji imaju istinski interes u postojanju cjelovite države BiH. Politički gledano, ako biste imali sutra slobodne i poštene izbore tamo, dvije od tri glavne etničke grupe - bosanski Hrvati i bosanski Srbi , bi glasali da se izdvoje iz BiH. To nije nikakvo rješenje. Moramo jasno odrediti koliko dugo možemo dozvoliti da se taj proces odvija; moramo raditi više na centralizaciji zemlje, ali istodobno, ako želimo imati zainteresirane u sve tri nacije, moramo isto tako ostaviti idealan nivo lokalne autonomije bosanskim Srbima, Hrvatima, pa i Bošnjacima. Dakle, krug se zatvara. Ako to ne postignemo - dakle političko rješenje prije svakog drugog, nikakva kreativnost, nikakav novac, nikakve strane trupe na terenu to neće moći rješiti - zaključuje John Hulsman iz washingtonske Fondacije za političku analizu Heritage.

XS
SM
MD
LG