Linkovi

Irak: Više od 20 civila i policajaca ubijeno u talasu bombaških napada - 2005-01-19


Više od 20 iračkih civila i policajaca ubijeno danas u talasu bombaških napada u Bagdadu i dijelovima centralnog i sjevernog Iraka. Očiti cilj tih napada je da se preplaše i uznemire potencijalni glasači - dvije sedmice pred nacionalne izbore. Samo u Bagdadu je izvedeno pet napada, uključujući i jedan pred australijskom ambasadom. Teroristička grupa Abu Musaba al-Zarqawija prihvatila je odgovornost za te napade.

U napadima u Kirkuku, Irbilu i Hilli poginuloje najmanje četvoro Iračana. Jedna britanska kompanija saopćava da su dvojica njenih uposlenika, jedan Britanac i jedan Iračanin ubijeni, dok se treći uposlenik vodi nestalim nakon što su napadači iz zasjede napali njihov konvoj u blizni grada Beiji.

U međuvremenu je islamska militantna grupa Armija Ansar al Sunnah preuzela odgovornost za napade, kidnapiranje i ubistva dvojica Iračana koji su radili za jednu američku kompaniju koja pomaže u organiziranju izbora u Iraku. Na video snimku koji je prikazan na Internet stranici ove organizacije vide se smaknuća, premda autentičnost video zapisa nije mogla biti potvrđena.

XS
SM
MD
LG