Linkovi

U toku svečanosti inauguracije drugog mandata predsjednika Busha - 2005-01-19


U Washingtonu je sve u znaku sutrašnje svečanosti inauguracije drugog mandata predsjednika Busha.

Predsjednčka inauguracija je sutra, ali su brojne svečanosti u Washingtonu odpočele još sinoć, kao ovaj koncert pod nazivom - Američka budućnost se dešava - poziv na službu.

Koncertu, na kojem su učestvovali Ruben Studdard, 3 Doors Down, Jo Jo i Hillary Duff, prisustvovao je i predsjednik Bush, sa prvom damom.

Isto veče su, predsjednik Bush i podpredsjednik Cheney na posebnoj ceremonini, odali priznanje američkim vojnicima.

”Želim da znate koliko sam vam zahvalan za vašu službu i žrtve i koliko sam ponosan kao vaš vrhovni zapovjednik.“

U svom govoru u sportskoj dvorani MCI centra u Washingtonu predsjednik Bush se zahvalio hiljadama vojnika za njihovu službu i pomoć na putu organiziranja izbora u Afganistanu i Iraku. Predsjednik je pozvao na pomirenje, nakon gorke podjeljenosti koju su donjeli izbori 2004, rekavši da njegova druga inauguracija treba biti inspiracija za izrastajuću demokraciju u Iraku i Afganistanu. Predsjendik Bush je izbore u Iraku opisao kao prekretnicu, čak kao prekretnicu u istoriji slobode, rekavši da ona ne bi bila moguća bez hrabrosti i odlučnosti oružanih snaga Sjedinjenih Država.

Ovu inauguraciju, prvu nakon terosrističkih napada 11. septembra 2001, prate i najveće mjere sigurnosti u istoriji inauguracija američkih predsjednika.

Policija je vidljiva oko zgrade Kongresa, gdje će se obaviti svečana inauguracija, ali i na svim drugim mjestima u gradu, kojeg su jučer nadljetali avioni F-16 i B-52, koji će biti dio sutrašnje svečanosti..

U pojačanoj sigurnosti jučer je pravu gužvu u gradu izazvao jedan kombi parkiran nedaleko od Bijele kuće, uz put kojim će ići inauguralna parada sa Capitol Hilla, prema Bijeloj kući. Čovjek u vozilu je prijetio da ima 15 galona bezina. Nakon četiri sata blokade vozila i tog dijela grada sve je završilo mirno, i dogadjaj, pokazalo se nije bio u vezi terorizma. Lowell Timmers iz Michigena, kako danas izvještavaju mediji, je na taj neobičan način protestirao što je njegov rodjak u pritvoru imigracionih vlasti i pred mogućom deportacijom.

Službenici sigurnosti su u svakom slučaju imali dobar trening, a uposlenici u Washingtonu dodatne tegobe na putu kući.

Poznati web stranica, JibJeb, koja je već objavila nekoliko šaljivih spotova uoči predsjedničkih izbora, izašla je sa novim spotom i za inauguraciju predsjednika Busha.

Devet balova je planirano za inauguralnu noć, i na desetine svečanih ručkova i večera. Biće to najskuplja inauguracija u istoriji za čije će svečanosti biti potrošeno 40 miliona dolara, uglavnom iz privatnih donacija. Ipak u vrijeme rata, prirodnih katastrofa i ogromnog deficita u američkom budžetu, dosta je onih koji to vide kao ekstravaganciju. Brojne grupe su najavile proteste, dok zagovornici svečanosti inauguracije tvrde da je to prilika za demostraciju slobode i demokracije.

XS
SM
MD
LG