Linkovi

DICK CHENEY - POLITIČAR OD KARIJERE - 2005-01-19


Potpredsjednik Sjedinjenih država Dick Cheney biće uz predsjednika George W. Busha u trenucima polaganja predsjedničke zakletve i službenog preuzimanja Bijele kuće u drugom mandatu.

Richard Bruce Cheney, kako je njegovo puno ime, u Washingtonu je više od 40 godina. Ljestvicama političkog uspona krenuo je od mlađeg pomoćnika u administraciji predsjednika Nixona, sa 34 godine postao je najmlađi šef osoblja Bijele kuće, 10 godina bio senator, a tokom 1990-ih, u vrijeme Zaljevskog rata i ministar odbrane. Njegov doprinos izgradnji koalicije koja je prisilila Saddama Husseina na povlačenje iz Iraka bio je veoma značajan.

Desetak godina kasnije, zbog iskustva stečenog tokom tog rata, Dick Cheney se našao u vrhu kampanje koju je američka administracija povela radi utvrđivanja povezanosti Saddama Huseina sa terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine i zbacivanja iračkog diktatora sa vlasti.

”Saddamovo nastojanje da se domogne oružja za masovno uništavanje predstavljalo je ogromnu prijetnju, ne samo za susjedne zemlje, već i za Sjedinjene države. Njegov režim pomaže i štiti teroriste, uključujući i članove al-Qaide.....“rekao je, ne jednom, gospodin Cheney. Neki Demokrati ocjenjuju da gospodin Cheney ima ipreviše uticaja u Bijeloj kući, posebno na početku mandata predsjednika Busha, predsjednika sa malo iskustva u spoljnoj politici. S takvom ocjenom slaže se i John Fortier, analitičar instituta American Enterprise iz Washingtona.

”Cheney je, sasvim izvjesno, vrlo važna ličnost, vjerojatno najvažniji politički savjetnik čijih se usluga Georg W. Bush nije mogao odreći. Cheney je ključna ličnost, ali Bush nije u njegovoj sjeni.“

Prije nego se pridružio Bushovom timu, gospodin Cheney je zaradio 44 miliona dolara kao šef naftne kompanije Halliburton, koja je kasnije dobila ugovor u Iraku vrijedan 18 milijardi dolara. Dick Cheney, na optužbe da je zaslužan za takav ugovor, odgovara da on sa vojnim ugovorom Halliburtona nema nošta.

Gospodin Cheney je izuzetno lojalan prema predsjedniku Bushu. Podržao je praktično sve njegove stavove, osim u jednom slučaju - pitanju braka osoba istog pola. Suočen sa činjenicom da je njegova kćerka Lynne lezbejka, i uz puno porodično razumijevanje za tako nešto, gospodin Cheney vjeruje da je brak osoba istog pola pitanje koje treba da regulišu savezne države, a ne federalna vlada. To je u suprotnosti sa nastojanjem predsjednika Busha da se ustavnim amandmanom zabrani takva bračna zajednica.

XS
SM
MD
LG