Linkovi

Ko je nominirani državni sekretar, Condoleezze Rice? - 2005-01-18


Karijera Condoleezze Rice je obilježena postignućima koja su doslovno bila nezamisliva za mladu crnkinju sa juga Sjedinjenih Država. Danas 50-godišnja gospodja Rice rodjena je u Alabami upravo u vrijeme najjače rasne segregacije pedesetih godina - koja je za cilj imala da se crnci spriječe u dobijanju obrazovanja i dobrih poslova. Ipak, ona je uspjela da završi školu, fakultet, izgradi ozbiljnu akademsku karijeru i da od 1989. godine radi u Bijeloj Kući, kao savjetnik prvog predsjednika Busha za odnose sa Sovjetskim Savezom.

Condoleezza Rice, koju sam predsjednik od milja zove Condi, na mjestu je savjetnika za nacionalnu sigurnost od početka prvog Bushovog mandata, 2001. Po pitanjima inostrane politike njoj predsjednik najviše vjeruje, što je i sam naglasio ponovno u novembru.

- Condi Rice je već poznata svim Amerikancima i najvećem dijelu svijeta. U toku posljednje 4 godine sam se oslanjao na njene savjete, imao velike koristi od njenog sjajnog iskustva u tom polju, i istinski cijenim njen zdravu i jasnu procjenu stvari. Sada sam počašćen da je prihvatila da bude državni sekretar. Državni sekretar je lice Amerike prema svijetu, a u doktorici Rice će svijet vidjeti snagu, graciju, i plemenitost naše zemlje.

Doktorica Rice sama kaže kako čeka da u djelo počne provoditi predsjednikov ambiciozni plan. Rodjena je i odrasla u Birminghamu, Alabama, tijekom rasne segregacije. Iako je trebala postati koncertna pijanistica, počela se zanimati za vanjsku politiku u uskoro doktorirala u tom polju. Predavala je na prestižnom univerzitetu Stanford, a od stranih jezika tečno govori ruski, francuski i španjolski. Izuzetna je pijanistica, kliže na ledu, i dobro je poznata po svojoj ljubavi za američki futbal. Čak je jednom rekla da je sanjala o tome da postane zvaničnik u Nacionalnoj nogometnoj ligi Amerike.

Prijatelj je porodice Bush već duže vremena. Kao stručnjak za pitanja Sovjetskog Saveza je služila u administraciji prvog predsjednika Busha, a sadašnjeg predsjednika je podučavala pitanjima vanjske politike dok je vodio kampanju za predsjednika 2000-te. Kada je izabran, on ju je imenovao savjetnicom za nacionalnu sigurnost, i u njoj zadobio najbližeg suradnika.

David Rothkopf koji je intervjuirao gospodju Rice povodom knjige koju on piše o Vijeću za nacionalnu sigurnost, kaže da je odnos izmedju Condoleezze i predsjendika Busha, mnogo prijateljskiji nego onaj izmedju predsjednika i odlazećeg državnog sekretara, Colina Powella.

- Ona mu je vjerni savjetnik. Colin Powell je medjutim imao nekoliko direktnih sukoba s Donaldom Rumsfeldom. Postavljajući gospodju Rice, sada na to mjesto, mislim da predsjednik nastoji umanjiti napetost unutar vlastite administracije. Time predsjednik želi poslati poruku tipa: ako vam se svidio sastav moje vlade u prvom mandatu, očekujte čak i bolji u drugom!

Charles Gushman sa Univerziteta George Washington, odjela za politički menadžment, misli slično: Ona apsolutno i u potpunosti odslikava njegove ideje i prioritete u vanjskoj politici, te tako neće biti napetosti, kao što se to dogadjalo ponekad kada su se razilazile zamisli o prioritetima vanjske politiek kod Powella, i sa druge strane Bijele Kuće. Mislim da takvih problema sada neće biti.

Gospodin Gushman kaže da će Condoleezze Rice dovesti State Department u liniju s ostatkom administracije. Usprkos teškim pitanjima u Kongresu, s kojima se sučelila danas - kaže politički analitičar Charles Gushman, gospodja Rice će zasigurno postati novi državni sekretar.

XS
SM
MD
LG