Linkovi

Snage EU i NATO-a pozdravile akciju vlasti Republike Srpske - 2005-01-18


Snage Evropske unije i štab NATO-a u Sarajevu pozdravili su akciju vlasti Republike Srpske koje su izvršile transfer optuženog za ratne zločine Save Todovića u Haški tribunal.

Komandant EUFOR-a general major David Leakey podržava visokog predstavnika, koji je pozdravio akciju RS, ocijenivši je kao značajan korak naprijed, izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu glasnogovornik EUFOR-a Chris Percival.

General Leakey dijeli očekivanja visokog predstavnika i međunarodne zajdnice kako je to početak procesa tokom kojeg će svi haški bjegunci biti transferirani u Hag kako bi se suočili sa suđenjem.

U EUFOR-u smatraju kako je dalji ostanak optuženih za ratne zločine na slobodi najznačajnija prepreka za napredovanje BiH prema članstvu u EU, te ističu da su spremni ponuditi podršku vlastima BiH u tom pravcu.

Kako je naveo Percival, EUFOR će nastaviti blisko surađivati sa NATO-om i međunarodnom zajednicom u provođenju vojnih operacija za podršku Haškom tribunalu.

NATO štab u Sarajevu ocjenjuje kako je transfer Todovića u Haški tribunal prvi značajni korak koji će voditi brzom hapšenju, predaji i transferu svih preostalih haških optuženika i pomoći BiH da konačno ispuni sve međunarodne obaveze.

Punom saradnjom sa Haškim tribunalom, BiH će biti spremna za pridruživanje Partnerstvu za mir i nastaviti svoju integraciju u evroatlanske strukture, uključujući EU, izjavio je glasnogovornik NATO štaba Dwight Mood.

XS
SM
MD
LG