Linkovi

Pentagon i Bijela kuća odbacuju izvještaje o tajnim izvidjačkim misijama u Iranu - 2005-01-18


Američki zvaničnici su oštro odbacili izvještaj da Sjedinjene Države sprovode tajne izvidjačke misije u Iranu kako bi identificirali ciljeve za moguću vojnu akciju. O tome jer, naime, pisao magazin New Yorker.

Televizija ABC je otvoreno upitala predsjednika Busha...

ABC: Sljedeći put kada se budete trebali obratiti svijetu i kazati da postoji prijetnja, zašto bi vam ljudi vjerovali nakon što ste toliko pogriješili u vezi oružja u Iraku?

G. W. BUSH: Mislim da svijet uvidja da je Saddam Hussein bio prijetnja.

ABC: Ipak, ja vas pitam da gledate unaprijed. Da li vi i zemlja imate sada problem povjerenja.

BUSH: Ne, očito ako želimo da svijet djeluje u nekoj drugoh zemlji, moramo biti vrlo pažljivi u vezi onoga što predstavljamo.

ABC: Da li ste toliko zabrinuti uticajem Irana da ste, kako kažu izvještaji, autorizirali Pentagon da tajno pošalje komandose u Iran i druge zemlje. Da li je to istina?

G.W. BUSH: Znate, rekli su mi o tom izvještaju. Ja ga nisam čitao, ali mislim da trebate slušati šta je Pentagon o tome rekao i da to nije istina. Naša politika prema Iranu je diplomacija, da zajedno sa svijetom radimo kako bi ih uvjerili da ne razvijaju nuklearno oružje i da uvijek jasno govorimo o prirodi tog režima i podsjećamo ljude unutar Irana da je naše stajalište da demokracija treba biti način življenja za svakoga , te da podržavamo reforme unutar Irana.

Na televiziji ABC je ovo pitanje predsjedniku Bushu upućeno nakon izvještaja Seymoura Hersha u magazinu New Yorker prema kojem predsjednik Bush i njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost, još od prošlog ljeta, sprovode tajnu izvidjačku misiju unutar Irana, prvenstveno u vezi nukelarnih ambicija te zemlje.

Autor teksta, dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo, Seymour Hersh tvrdi da su mu obavještajni i vojni zvaničnici, pod uvjetom anonimnosti, više puta ponovili da je Iran sljedeći strateški cilj.

- Oni u Iranu neće ništa uraditi prije ljeta i do tada planiraju, misle da će se u medjuvremenu održati izbori u Iraku, da će se demokracija početi pomaljati, da će Suniti nekako biti pobjedjeni, da će biti stvorena jača iračka policija i vojska, da će biti više sigurnosti, što će pomoći. I, takodjer misle da će Sharon i Izrael početi povlačenje iz Gaze i da će zbog toga muslimanski svijet biti zadovoljniji, vjerujući da ima napretka, tako da će se minimizirati razilaženje sa muslimanima kada napadnu Iran. I to je jednostavno nevjerovatno.

Seymour Hersh, koji je prvi izvjestio o zlostavljanjima zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu, kaže da vjeruje kako su njegovi izvori željeli da priča dospije u javnost jer su zabrinuti zbog pravca u kojem ide američka politika na Srednjem Istoku.

Gospodin Hersh kaže da vjeruje da predsjednik Bush nastavlja politiku koju je naglasio u svom govoru o stanju nacije, pred američkim Kongresom 2002 kada je optužio Iran da je dio osovine zla sa Sjevernom Korejom i predratnim Irakom.

Tvrdnje koje je on iznio odbacili su i Pentagon i Bijela kuća.U pismenom saopćenju Ministarstvo odbrane za izvještaj magazina New Yorker se kaže da je prepun grešaka, dok direktor za komunikacije Bijele kuće, Dan Bartlett kaže da je priča gospodina Hersha prepuna netačnosti i sa nekim zaključcima koji nisu zasnovani na činjenicama.

XS
SM
MD
LG