Linkovi

Najskuplja inauguracija uz najveće mjere sigurnosti u istoriji SAD - 2005-01-18


U četvrtak će predsjednik Bush položiti svečanu zakletvu na početku svog drugog mandata u Bijeloj kući. To će biti centralni dio svečanosti koja će obilovati različitim dogadjajima, na do sada najskupljoj inauguraciji i uz najveću sigurnost koja je ikada do sada pratila nominaciju bilo kojeg američkog predsjednika.

Dva dana uoči inauguracije, Washington je postao istinska tvrdjava uz do sada nevidjene mjere sigurnosti.

Tom Mazur, Tajna služba sigurnosti: Nivo sigurnosti je za ovu inauguraciju pojačan, i nešto je od toga vidljivo, dok neke druge mjere neće biti vidljive.

13 hiljada policajaca i vojnika će nadgledati svečanosti. Vojska je spremna za mogući biokemijski napad. Snajperisti imaju ptičiju perspektivu sa krovova, dok će na zemlji policajci patrolirati na biciklima i na konjima. Uz to će, tehnološki najsuvremenije kamere slati snimke u komunikacijski centar na skrovitoj lokaciji.

Tom Mazur, Tajna služba sigurnosti: To nam daje mogućnost da u svakom trenutku, svake minute, svake sekunde imamo informacije koje možemo djeliti sa svim partnerima.

Sobzirom da je ovo prva inauguracija nakon terorističkih napada 11 septembra, borbeni avioni će patrolirati, a protuzračne rakete će biti rasporedjene u gradu.

Takodjer će se pažljivo pratiti učesnici demonstracija.

Zvaničnici žele izbjeći incidente kao ovaj tokom prve inauguracije kada je automobil predsjednika Busha pogodjen jajima.

Dwight Pettiford - Šef US Park Police: Mi smo ponosni na činjenicu da možemo kontrolirati veće skupove, to je nešto u čemu smo postali veoma vješti.

Procjenjuje se da će oko pola miliona ljudi proći kroz metalne detektore, dok ulaznice za inauguraciju imaju ugradjene naprave protiv falcifikovanja.

Za paradu i zabave, platiće privatni donatori, ali će pojačana sigurnost koštati Washington 17 miliona dolara, a federalna vlada će platiti blizu 85 miliona dolara svojim uposlenicima u Washingtonu koji taj dan neće raditi.

XS
SM
MD
LG