Linkovi

Zima u Sjedinjenim Državama - 2005-01-18


Nakon prilično blage prve polovine, zima je ponovo Americi pokazala svoju pravu prirodu, doslovno zamrznuvši gotovo polovinu zemlje, a temperature od gotovo 0* Celzijusa zabilježene su čak i na Floridi, gdje Amerikanci inače zimi bježe od zime.

Najmanje tri smrtna slučaja zabilježena su preko vikenda u Michiganu. Uzrok - smrzavanje. Na sjeverozapadu, u saveznoj državi Washington autoput je pretvoren u ledenu pistu i saobraćajci i policija bezuspješno su pokušavali da održe kakav takav red i sigurnost na cesti. Na kraju su na nekoliko sati morali potpuno da zabrane saobraćaj u oba pravca.

Vožnja postaje otežana i u drugim dijelovima zemlje, na primjer u saveznoj državi New York, na drugom kraju Amerike, na sjeveroistoku. Temperature su ovdje izuzetno niske, rekordno niska - noćas: minus 39* Celziusa.

Pravi rekord i to ne samo za ovu zimu, ipak, oboren je juče i noćas u Minnesoti gdje je bilo čak minus 48*. Iako u toj saveznoj državi pretežno žive ljudi skandinavsko norveškog porijekla, genetski navikli na hladnoću, ipak kažu da je minus 48* Celzijusa malo previše da bi se moglo govoriti o zimskim radostima. Smrzava se čak i tradicionalno zimsko utočište Amerikanaca - Florida. Sa temperaturama gotovo na nuli potpuno je ugrožen rod južnog i drugog na temperaturu osjetljivog voća. Tako je kompletna proizvodnja jagoda u okrugu Hernando morala biti namjerno zamrznuta da bi se rod sačuvao od naglih temperaturnih promjena.

Meteorolozi za sutra obećavaju mali rast temperature, dok za vikend ponovo predvidjaju smrzavanje.

XS
SM
MD
LG