Linkovi

Sjećanje na Martina Luthera Kinga - 2005-01-17


Američki vođa pokreta za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martin Luther King za života je jednom rekao da je ”nepravda bilo gdje svuda i uvijek prijetnja pravednosti.“ Na ovu i mnoge njegove druge misli, život i djelo Amerikanci će se danas posebno podsjetiti. Naime Sjedinjene države svakog 17. januara, u okviru državnog praznika, iskazuju počast i poštovanje prema gospodinu Kingu.

”Amerikanci razumiju trajne istine sadržane u riječima koje je izgovorio Martin Luther King, rekao je predsjednik George W. Bush, i istrajavaju na poštivanju principa pravde, jednakosti, jednakih mogućnosti za sve i optimizmu za koje se Martin Luther King borio, tumačio ih i usađivao u druge.“

On, baptitistički svećenik, bio je jedan od, u svijetu, najpoznatijih zagovornika društvenih promjena na miran način. Primjenjući principe nenasilja na pokret za građanska prava u Sjedinjenjim državama Martin Luther King je propovjedao rasnu jednakost u vrijeme kada su američki crnci bili žrtve segregacije i diskriminacije. Tokom pedesetih i šezdesetih godina on je proputovao Sjedinjene države i svijet.

Poruke Martina Luthera Kinga o toleranciji rezultirale su ogromnim promjenama u Sjedinjenim državama. Jedan od najpoznatijih i najboljih govora održao je u martu 1963. godine ovdje u Washingtonu tokom okupljanja nazvanog Marš za posao i slobodu: Mi moramo uvijek i stalno našu borbu držati na visokom nivou dostojanstva i discipline. Mi ne smijemo dozvoliti da se naš stvaralački protest sroza u fizičko nasilje. Još jednom i ponovo... mi moramo uzrasti do veličanstvenih vrhova ujedinjujući našu fizičku snagu sa snagom našeg duha.

Martin Luther King zalagao se, ne za mržnju, nego za razum, ne za gnjev, nego za savjest. Ipak, 1968. godine je ubijen metkom mržnje i netolerancije. Imao je tada 39. godina.

Tokom života Martin Luther King je sanjao Ameriku u kojoj bi građani bili procjenjivani po njihovom unutarnjem karakteru, a ne po boji kože. Sanjao je o Americi u kojoj bi svaki građanin uživao u bogatstvima slobode i sigurnosti pravde.

”Ima još toga što moramo uraditi - rekao je gospodin Bush - u ostvarivanju vizija Martina Luthera Kinga. Ostvarujući te vizije mi obnavljamo našu predanost punom poštivanju prava na život, slobodu i težnju za srećom.”

XS
SM
MD
LG