Linkovi

Vidoju Blagojeviću 18, a Draganu Jokiću 9. godina zatvora - 2005-01-17


Danas je Haški sud izricanjem presuda Vidoju Blagojeviću od 18 i Draganu Jokiću 9 godina zatvora, zaključio još jedan od "srebreničkih procesa", na kojima je sudjeno za zločin masovnog ubistava Bošnjaka zaštićene enklave, ljeta 1995. godine. Po istoj optužnici, osudjeni su ranije i Momir Nikolić i Dragan Obrenović, koji su za učešće u zločinu osudjeni na 27, odnosno 17 godina zatvora.

Haški tribunal je danas osudio bivše oficire snaga bosanskih Srba, Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića na 18, odnosno 9 godina zatvora.

Oni su optuženi za učešće u masovnom ubistvu Bošnjaka Srebrenice ljeta 1995. godine, kada je život izgubilo više od 7 hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a preostalo stanovništvo zaštićene enklave prisilno raseljeno.

Blagojević je bivši komandant Bratunačke brigade VRS, dok je Jokić bio načelnik inžinjerije i dežurni oficir Zvrničke brigade u vrijeme masovnih egzekucija.

Sudije su danas odlučili da je Blagojević kriv za saučesništvo u genocidu, jer je znao da se čini zločin nad Bošnjacima srebreničke enklave i ništa nije poduzeo da ga spriječi.

Jokiću se na teret stavlja pomaganje u izvršenju zločina, jer je, prema uvjerenju haških sudija, znao da teške gradjevinske mašine šalje kako bi se zametnuli u masovne grobnice zakopali ubijeni Bošnjaci i tako tragovi genocida.

Vidoje Blagojević je uhapšen 10. augusta 2001. godine, dok se Dragan Jokić predao pet dana poslije.

Sudenje im je počelo 15. maja 2003. godine, da bi, nakon dokaznog postupka, tužitelji tražili da Blagojević bude kažnjen sa 32 godine zatvora, da Jokiću bude izrečena zatvorska kazna izmedu 15 i 20 godina.

Odbrana je tražila da se obojica oslobode krivnje.

XS
SM
MD
LG