Linkovi

Zadatak je identificirati osumnjične za zločin u Srebrenici - 2005-01-14


Vlada Republike Srpske formirala je danas radnu grupu čiji je osnovni cilj identifikacija osoba koja su imenovana u konačnom izvještaju Komisije za Srebrenicu što je nedavno zatražio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, Pedi Ešdaun.

Osnovni zadatak, danas imenovane osmočlane Radne grupe za sprovođenje zaključaka konačnog izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine je analza informacija u povjerljivim aneksima ovog izvještaja. To se, posebno, odnosi na identifikaciju pojedinaca čija se imena navode u aneksima konačnog izvještaja, a koji su još zaposleni ili imaju veze sa institucijama Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je ovo službenik u Birou za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske, Zlatko Jurić. »Prioritet Radne grupe je da identifikuje lica koja su uključena u bezbjednosne strukture Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, među kojima su Vojska Republike Srpske, Ministarstva odbrane Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, zatim Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i agencije OSA i SIPA kao i Državna granična služba.« Na čelu ove radne grupe se nalazi direktor Republičkog Sekretarijata za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, Jovan Spaić, a jedan od članova je i predsjednik Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske i nekadašnji predsjednik Komisije za Srebrenicu, Milan Bogdanić.

Inače, Radna grupa bi trebala do kraja februara Vladi Republike Srpske dostaviti izvještaj o izvršenim zadacima shodno nedavnom zahtjevu visokog predsavnika za BiH.

XS
SM
MD
LG