Linkovi

Prodaje li Rusija protu-zračne rakete Siriji? - 2005-01-14


Glasnogovornik State departmenta, Richard Boucher je jučer rekao da se Sjedinjene Države protive prodaji oružja Siriji, nazvavši tu zemlju državom koja sponozrira terorizam. Gospodin Boucher je to, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao prije susreta državnog sekretra Colina Powella sa ruskim ministrom odbrane, Sergejem Ivanovim u Washingtonu.

Richard Boucher, glasnogovornik State Departmenta: Američka politika o tome je vrlo jasna: Mi smo protiv prodaje naoružanja Siriji, mi smo protiv prodaje smrtonosne vojne opreme Siriji, koja sponzorira terorizam, i mislimo da takva vrsta prodaje nije u redu. Rusija zna o našoj politici, oni znaju naša stajališta, rekao je gospodin Boucher.

Iz Izraela je, istog dana, rečeno da nastoje zaustaviti taj dogovor plašeći se da bi oružje moglo doći u ruke libanske gerile.

Izraelski ministar vanjskih poslova, Silvan Shalom je rekao da je Izrael imao bliske kontakte sa Rusijom i da se nadaju odredjenom sporazumu sa njima.

Popredsjednik Izraela, Shimon Peres je rekao da je Sirijsko-Ruski dogovor izuzetno zabrinjavajući zbog navodnih veza Sirije sa libanskom Hezbolah gerilom. Prema zvaničnicima u Izraelu, Sjedinjene Države su upozorene o rastućoj krizi izmedju Rusije i Izraela, i Izrael bi mogoa i neposredno uključiti Washington da zaustavi prodaju protuzračnih raketa SA-18 Siriji.

Jučer je, nakon susreta u Washingtonu sa predsjednikom Bushom i državnim sekretarom Colinom Powellom, Sergey Ivanov odbacio tvrdnje da se Rusija složila da Syriju snabdije unapredjenim protu-zračnim raketama.

- Nema tekućih razgovora sa Sirijom o preuzimanju isporuke takvih raketa. To je broj jedan. Drugo, te rakete ne podpadaju ni pod jednu vrstu ograničenja, ili bilo kakvih Ruskih obaveza. Ustvari ne postoje ograničenja ispruke ovih raketa bilo kojoj zemlji.

Nakon što se državni sekretar Powell susreo sa Ivanovim, američki zvaničnici su saopćili da se razgovaralo o opasnoj proliferaciji oružja u nekoliko osjetljivih područja u svijetu, uključujući Siriju.

Sergey Ivanov kaže da mu Sjedinjene Države nisu postavile pitanje protuzračnih raketa Siriji, te da on vjeruje da su informaccije o mogućoj isporuci takvih raketa izašle na površinu zato što uskoro sirijski predsjednik dolazi u posjetu Moskvi. To nije prvi put da takve informacije budu ubačene uoči posjete Moskvi, ne samo sirijskog lidera nego bilo kojeg drugog lidera sa Srednjeg Istoka, rekao je gospodin Ivanov.

Sirijski predsjednik Basher Assad, će u zvaničnoj posjeti Moskvi boraviti od 24 do 28 januara.

XS
SM
MD
LG